Hello, strangers!

Hello, stranger...

This is a private (from time to time) blog for my cinematic obsessions and scintillating (one-sided) reflections about movies. Feel yourself at home!

22 aprilie 2025

George ve Gänæaard (co-regizor/autor „Clasat”): „Cred că e greu să numim ceea ce se întâmplă în acest domeniu, în România, o industrie”

Cu George ve Gänæaard, unul dintre regizorii filmului Clasat, am interacționat pe vremea când era student în Țara Galilor, la Aberystwyth Univesity, mi-l recomandase cineva, Oana the Ghost, cred, iar el mi-a trimis un scurtmetraj de care sper că-și mai aduce aminte. Era ceva foarte simplu, însă extrem de effective, dacă pot zice așa, era ceva acolo, un filon și o voce, i-am și zis că e talentat și că e păcat să renunțe atunci. Mă rog, nu am zis chiar așa, ideea era că l-am sfătuit să continue. 

A continuat. Și bine a făcut!

Mai mult, a produs și alte scurtmetraje, unele premiate, apoi s-a înhăitat cu Horia Cucută, și el cu palmares pe segmentul scurtelor, deși amândoi intrați în cinema din afara sistemului, outsideri, iar împreună au făcut un film, primul lor film, un fake documentary, cum îi spun ei: Clasat

Pe care vă invit să-l vedeți. Nu aveți prea mult timp ocazia. La propriu.

Apropo de bine (a) făcut. știți vorba aia: bine faci, bine găsești. Nu e mereu valabilă. Vedeți mai jos (și) de ce. Le-am trimis niște întrebări și au avut bunăvoința să răspundă. Elegant și nepolemic, deși eu am încercat să bag bățul prin gard :P

Propriu-zis, răspunsurile le-a dat George, însă din discuția cu el am înțeles că are binecuvântarea lui Horia. Sau acceptul, înțelegeți voi. 
_____________________
_____________________________________________

Q: Mi-aduc aminte de un titlu faimos apărut într-un ziar undeva prin iunie ‘90: „Șarpele difuzării presei”. Nu cred că-i nevoie să-l traduc, doar îl translatez spre filmul vostru: ce șarpe și-a băgat coada de nu s-a putut vedea pe marile ecrane on daily basis? Din perspectiva asta, este filmul vostru un (studiu de) caz?

A; Câștigarea premiului pentru Cel mai Bun Film Românesc la TIFF 2024 a fost o mare surpriză pentru noi. În acel moment, chiar credeam că distribuția în cinematografe va fi o simplă formalitate. Am avut discuții cu mai mulți distribuitori, iar răspunsurile au fost, în general, pozitive. Dar, în cele din urmă, nu s-a concretizat nimic.

Se pare că piața lansărilor românești a devenit extrem de aglomerată. În toamna trecută, până la finalul anului, aproape în fiecare săptămână a fost lansat un film românesc, fie că era vorba despre o producție comercială, fie despre un titlu de festival. În acest context, a fost greu să găsim un distribuitor dispus să-și asume lansarea unui fake documentary care amintește de investigațiile Recorder.

Totuși, din aceste discuții ne-a rămas în minte o observație făcută de un distribuitor: „Filmul vostru nu e de cinema, e de online.” Am tot revenit la această idee, iar când am văzut campania celor de la Carbon din toamna trecută, ni s-a părut că poate fi un model de distribuție care chiar funcționează.

Ce facem acum este, într-un fel, un experiment. Unul destul de nou pentru piața din România. Sperăm să descoperim în zilele următoare că am luat cea mai buna decizie pentru Clasat.

Q: Îmi mai aduc aminte și că un alt film care a întrunit sufragiile publicului la TIFF, „Capra cu trei iezi”, a fost un hit de box office (raportat la proporțiile pieței din RO), fiind distribuit, dacă nu mă-nșel, de Transilvania Film. Ce n-a avut Clasat sau ce-a avut, de ce n-a făcut click?

A: Capra cu trei iezi este un film de gen, un horror bine executat, din care mi-a rămas pe retină imaginea cu capetele la fereastră. Atât eu, cât și Horia credem că piața românească de cinema are nevoie de mult mai multe filme de gen, inclusiv thrillere, pe care le iubim și ca spectatori, și ca autori. Iar Clasat este, până la urmă, un thriller. Doar că, fiind construit ca faux documentaire, el se apropie mai degrabă de un film experimental decât de unul de gen, în sens clasic.

Din discuțiile cu distribuitorii, am înțeles că este un film greu de încadrat, greu de „vândut” și, implicit, cu un factor ridicat de risc. Cred că, în final, asta a cântărit cel mai mult în decizia lor de a spune „pass”. De aici am preluat noi inițiativa, împreună cu partenerii de la Glitch Shop, care au creat această campanie foarte catchy, ce a prins bine la public, în care le cerem oamenilor să declaseze filmul în cele patru zile de difuzare online, între 24 și 27 aprilie. Chiar suntem curioși câți vor dori să-l vadă.

Q; Până la urmă tot c-un click se rezolvă pentru a-l vedea. Online, via un site construit de voi. Eu știu că sunt ceva platforme în RO, cum de nu a fost niciuna interesată?

A: După ce nu s-au legat discuțiile pentru o distribuție clasică, am luat în calcul să mergem direct spre streaming, dar nu am fi avut o lansare a filmului așa cum ne doream, ci ar fi fost fix o altă adăugare de film în biblioteca lor. Filmul s-ar fi pierdut printre ce era deja acolo. Iar Clasat, pentru temele pe care le aduce în discuție, merită să fie văzut de cât mai mulți oameni, mai ales acum, înainte să mergem iar la vot.

Din acest motiv am zis să facem o mică nebunie și să încercăm  o lansare pe platforma noastră. Acolo am putut construi totul de la zero, așa cum ne-am imaginat și cum am agreat împreună cu partenerii de la Glitch și cu developerii de la Admirtech.

Sincer, suntem destul de mândri de campania pe care am reușit s-o construim. E clar că s-a creat un buzz real în jurul filmului și al lansării și nu suntem convinși că am fi reușit același impact printr-o campanie clasică de distribuție.

Ne-ar plăcea ca prin această lansare să ajungem la un public cât mai larg, dar și cât mai divers, inclusiv în locuri în care o lansare clasică ar fi fost greu de realizat: români din diaspora sau din localități în care încă nu există cinematografe.

Acesta este, de altfel, un mare avantaj al lansării online. Filmul poate ajunge la oricine are acces la un dispozitiv conectat la internet. Iar ca bonus, un singur acces cumpărat oferă șansa mai multor prieteni să-l vadă împreună, în același loc/spațiu, pe același ecran, ceea ce nu se poate face cu un bilet de film la cinema.

Q: De ce-l țineți la vedere sau de ce-l declasificați doar câteva zile (24 - 27 aprilie)?

A: Ne-am dorit să creăm un sentiment de urgency. Noi, ca specie, și poate mai ales noi, ca români, avem tendința de a „lăsa pe mâine”. Ne-am gândit că o lansare online extinsă pe o perioadă nedefinită sau prea lungă ar putea, paradoxal, să ne dezavantajeze din acest motiv.

În același timp, faptul că filmul este disponibil doar timp de patru zile ne ajută să ne concentrăm energia de marketing și promovare într-un mod mai eficient, cu un scop clar: o fereastră bine definită, în care filmul poate fi văzut.

Q: Care-i faza cu industria filmului din RO din moment ce voi, practic, ați lucrat în regim de guerilla filmmaking (buget cvasiinexistent, în distribuție sunt prieteni și prieteni ai prietenilor, veniți fără fee-uri, plus tot soiul de privațiuni)?

A: Eu, personal, cred că e greu să numim ceea ce se întâmplă în acest domeniu, în România, o industrie. Sunt extrem de puține companii care produc filme în adevăratul sens al cuvântului, iar cele care reușesc să facă filme profitabile pot fi numărate pe degetele de la o mână.

Marea majoritate a filmelor sunt produse ca formă de artă, cu sprijin consistent din partea statului, prin fondurile oferite de CNC. Fără aceste finanțări, probabil că numărul de filme realizate anual în România ar coborî din nou sub pragul zecilor, înspre o singură cifră.

Iar asta e ușor de explicat prin ce s-a întâmplat atât înainte de revoluție cât și după. Nici acum, după atâția ani de capitalism, nu avem suficiente cinematografe raportat la populație. Exemplele pozitive, cum e cel din Timișoara, sunt excepții care ar trebui salutate și replicate.

Pe lângă această problemă generală, sistemul de finanțare de la CNC funcționează, în mod firesc până la un punct, pe bază de merit și track record. Dar asta înseamnă că punctajele favorizează automat casele de producție mari, chiar și la secțiunea „debut”. Pentru noi, cu o casă de producție la început de drum și doi regizori debutanți, a fost imposibil să accesăm fonduri pentru lungmetraj. Singurele finanțări obținute au fost pentru două scurtmetraje de animație.

Iar, din păcate, pentru că am făcut Clasat, am pierdut și șansa de a mai aplica la secțiunea „debut”, unde aveam o minimă speranță. Premiul de la TIFF nu ne ajută nici el, pentru că, deși important, nu este recunoscut ca premiu internațional în grila de punctaj a CNC.

Suntem, pare-se, într-un catch-22: ca să obținem finanțare, trebuie să demonstrăm că putem face filme de succes. Dar ca să putem face filmele pe care ni le dorim, cu adevărat, ar fi de mare ajutor o finanțare inițială. Avem încredere că aceste filme ar putea avea o șansă reală în festivaluri internaționale, dar trebuie să ni se ofere ocazia să le facem.

Q; Ce ați face diferit și ce nu ați mai face deloc după experiența asta?

Clasat l-am face, cu siguranță, din nou. Ne-a ajutat să ne demonstrăm nouă că putem șlefui atât o poveste, cât și un film de lungmetraj. Și, poate la fel de important, ne-a ajutat să demonstrăm și breslei că suntem o voce serioasă, muncitoare, talentată, una care merită să fie luată în considerare.

Dacă ar fi să schimbăm ceva, probabil am petrece mai mult timp în perioada de filmare. Am investi mai multe zile, pentru a face filmul mai antrenant. Asta ar fi însemnat, evident, un efort financiar și de energie mai mare, pe care, la momentul respectiv, nu eram siguri că ni-l putem permite. Dar privind în urmă, credem că ar fi meritat un nou hei-rup.

Altfel, din tot acest proces am învățat enorm, atât despre producție, cât și despre distribuție. Și acum abia așteptăm să vedem câți oameni vor cumpăra acces pe clasat.ro și vor viziona filmul în cele patru zile, între 24 și 27 aprilie.

Ieșim din această experiență mai informați, mai educați, dar și mai plini de energie. Abia așteptăm să ne apucăm de următorul film!


Q: Care va fi...?

Avem, din fericire, mai multe proiecte în lucru. Am aplicat din nou la concursul CNC și sperăm ca, de data aceasta, să avem mai mult noroc.

În paralel, pregătim un alt film care a venit prin concursul nostru de scenarii, Let’s Make It!, un proiect cu șanse mari să fie filmat chiar anul acesta. Rămânem în zona fake documentary, dar de data asta vrem să explorăm registrul true crime. Putem spune, deocamdată, că se va numi Cazul Samca.

Și, pentru că tot am vorbit de Clasat, lucrăm și la un scenariu nou din lumea lui Gabriel Vânătoru. Este un prequel, la care am lucrat în cadrul atelierului de dezvoltare New Draft, și care abordează tema burnout-ului. Mai exact, e povestea unei angajate dintr-o firmă de advertising care moare la birou în timp ce lucra la o campanie pentru Cannes Lions. De data asta vrem să deschidem o dezbatere despre un domeniu care mult timp a fost perceput ca fiind „glam”, deși, în realitate, ascunde multă toxicitate și angajați abuzați.