Hello, strangers!

Hello, stranger...

This is a private (from time to time) blog for my cinematic obsessions and scintillating (one-sided) reflections about movies. Feel yourself at home!

26 decembrie 2020

Crème de la crème: Cinesseur's Top 20 (⎷2020)

Here we go again.

Înainte de orice, dați-mi voie să mă minunez: reprezentarea grafică - stilizată - a radicalului poate fi folosită în titluri pe această platformă... Am bătut drum lung până aici, dar e ceva! Perfect, căci un radical filmic veți găsi mai jos, cu precizarea (esențială) că extragerea sa dintr-un an precum 2020 nu este o operați(un)e simplă pentru mine. Cum niciodată nu am excelat la reale, veți găsi rezultatele prezentate etapizat (în lumea în care trăim o alegere mai bună ar fi serializat), în funcție de ritmul în care sunt obținute. Etapizat & random

Este la ordinea zilei să dai chix la matematici, superioare sau nu. Din cauza asta nu risc mai mult decât este cazul și îmi ofer un buffer de (răz)gândire, tocmai pentru a putea face cale-ntoarsă dacă va fi nevoie, pentru a reface calculele, a verifica intermediarele și tot așa... Că doar le fac de mână, mâna a fost laitmotivul clasamentului de anul trecut, remember?

S-a dovedit a fi oarecum premonitorie alegerea aceea, fiindcă 2020 ne-a amintit și demonstrat că nu prea știm ce să facem cu mâinile în vremuri de restriște și mai ales că nu știm deloc să ne spălăm pe mâini. La modul cât se poate de propriu. Mult prea multă lume a aflat abia acum că cel puțin 21 de secunde sunt izbăvitoare în raport cu virusurile rezistente pe piele, 21, da, fix același număr asociat cu greutatea sufletului, interesantă omologie structurală, nu găsiți? Ei bine, sufletul este unul din laitmotivele textului ce se va agrega sub ochii voștri. 

Pozițiile 20 - 16 pot fi asimilate mențiunilor onorante.

Melville nu apare menționat explicit (va apărea la celălalt capăt al topului), nici nu prea era nevoie din moment ce este omniprezent ca instanță stilistică premium în acest thriller cu gangsteri din Republica Populară, zbucium & dezmăț cromatic până la Dumnezeul chinezilor și înapoi. Yi'nan Diao a mai făcut Black Coal, Thin Ice (în 2014), mi-a plăcut și ăla. deși era ceva mai low key, însă surpriza cea mai mare a fost să aflu că a a avut un rol (la propriu) în Ash Is Purest White al prietenului Jia Zhangke.

🔽

18

[stbr]

17

[stbr]

16

[stbr]

 --- -  --- II --- -  ---

15

14

13

12

11

10

9

8

7

6

5

4

3---

[credit foto: Cristian Cristescu (#FilmeDeFestival)]