Hello, strangers!

Hello, stranger...

This is a private (from time to time) blog for my cinematic obsessions and scintillating (one-sided) reflections about movies. Feel yourself at home!

12 martie 2023

"Four is what...?" (122) [Living/2022]

I don't have time to get angry.” 
(veți înțelege mai limpede dublul sens dacă sau după ce vedeți filmul) 





După 70 de ani,
Ikiru are parte de o reeditare pe măsură: Living, the case in point, cu un scenariu atent lucrat de Kazuo Ishiguro și cu o interpretare de zile mari din partea lui Bill Nighy (as Mr. Zombie), ține aproape de original și întreține în permanență un dialog elegant și subtil cu acesta. 

Poate că nu atinge flawlessness-ul aceluia (deși e de discutat aici), pălăria (un element-cheie în cele două filme) croită de regizorul Oliver Hermanus fiind din altă stofă deși epoca e aceeași (anii '50). Ce reușește, în schimb, este să reinterpreteze materialul-sursă (dacă e să mergem la sursa-sursă, atunci aceea e Tolstoi pentru Kurosawa în primul rând) și să funcționeze ca o oglindă pentru un clasic aparent intangibil, al cărui admirator de-o viață Ishiguro este. 



Living păstrează inclusiv structura temporală bifurcată a filmului lui Kurosawa, antiteza prezent - amintire, ca să nu mai vorbim de lirismul devastator al imaginilor finale. Dar restul filmului este distilarea culturală a temei din Ikiru: disecția en vif a societății japoneze postbelice. 

Mutată/adusă într-o Mare Britanie prudent-represivă, nu-și pierde din vivacitate, ba dimpotrivă, mutarea în sine se produce în același cadru, a se citi format, 4:3, o dovadă în plus că Hermanus & echipa au înțeles cât se poate de bine puterea și tracțiunea compozițională pe care acest 4:3 îl are în „capturarea” personajelor în mediul și împotriva mediului în care se mișcă (în cazul de față, unul birocratic, rece și opac). 



Încerc să reiau din alt unghi chestiunea: un remake nu ar trebui să fie necesarmente egal cu elementul de referință. E suficient, și asta se întâmplă cu Living, să folosească sursa ca prilej de dialog și oglindire.

P.S.: La întrebarea din titlu se poate răspunde mult mai simplu: Bill Nighy.