Hello, strangers!

Hello, stranger...

This is a private (from time to time) blog for my cinematic obsessions and scintillating (one-sided) reflections about movies. Feel yourself at home!

07 octombrie 2016

Juxtapuneri (XLII) + Cvasimilitudini II.67 [„O femeie mănâncă un măr”]

Screenshot from Julieta (un film de Almodóvar/2016)

Screenshot from The Prime of Miss Jean Brodie (dir. Ronald Neame/1969)

„Femeia a început să mănânce mărul. Mari actriţe ale lumii, unde sunteţi să vedeţi pe această ţărancă, pe această femeie din Ţara Moţilor, mâncând un măr? Mânca? Mânca; şi în acelaşi timp părea că se roagă, că spune o poezie, că stă de vorbă cu munţii.

Întâi a luat mărul şi l-a privit câteva clipe printre pleoapele pe jumătate închise. Era respect, admiraţie şi bucurie, puţin tristă, puţin amară, în faţa acelui lucru pe care îl avea în mână. Cred că numai pescuitorii de perle au privit în felul acesta splendorile smulse din fundul oceanului.

Pe urmă a început să taie mărul cu briceagul. Dar cum aş putea să reproduc în cuvinte eleganţa din gesturile acelei femei? Nu numai că nu era nimic obişnuit, nimic vulgar, dar părea că oficiază un cult, că se împărtăşeşte dintr-un mister. Când lua bucata de măr şi o ducea spre gură, buzele ei păreau că murmură o rugăciune.” (Geo Bogza - O femeie mănâncă un măr, reportaj inclus în volumul Ţara de piatră - I. Urmaşii lui Horia)

Et pour la bonne bouche, un mi bemol ;)


Nun Eating An Apple by Fernando Botero (1981)