Hello, strangers!

Hello, stranger...

This is a private (from time to time) blog for my cinematic obsessions and scintillating (one-sided) reflections about movies. Feel yourself at home!

04 septembrie 2021

Le voyage du ballon rouge (IV) [September's Marathon: Day 4]




Nowhere Special (dir.: Uberto Pasolini/2021) este un film al cărui titlu vine direct din replicile de final ale unei producții so-so de Mel Brooks, Blazing Saddles. Legătura? Cea pe care fiecare spectator vrea s-o facă, #dacăe. 

Nu avem un început propriu-zis, o expozițiune, cum se zice, nu există nici un final, avem doar plonjonul in medias res: un tată în ultima secvență a unei boli terminale, un puști de 4 ani și mai multe familii dornice să-l adopte. 

Aproape imposibil să nu o dai în tearjerker cu o astfel de premisă, e ca și cum ai încerca să ții sub apă o minge umflată, dar lui Pasolini îi iese (cu două-trei mici distorsuri, trecem peste). Asta am apreciat eu cel mai mult: pendularea fină pe linia periculoasă this is not melodrama deși toate elementele sunt acolo. Contează, însă, cum le pui, cum și dacă fixezi camera pe ele, plus alte câteva finețuri d-astea ce țin de bun simț uman, în primul rând. Un film delectabil, deși subiectul e rupător de trist.

Pe tema încadrării în gen, Mihai Fulger susține că ar fi melodramă, I still beg to differ. 
P.S.: Rubrica asta nu vine chiar de nicăieri, acesta este, iată, al patrulea episod. Dacă vă roade curiozitatea, celelalte trei sunt aici: 1 + 2 + 3. E drept că din 2012, anul ultimei însemnări sub acest pavilion, au trecut o căruță de ani, unii și multe nici nu mai sunt, e firesc.