Hello, strangers!

Hello, stranger...

This is a private (from time to time) blog for my cinematic obsessions and scintillating (one-sided) reflections about movies. Feel yourself at home!

03 septembrie 2021

Cvasimilitudini III.34 [Christina's World] (September's Marathon: Day 3)


Aș fi putut pune ca pandant cadrul din Days of Heaven, dar prefer unul mai recent, adică acesta. 


L-am găsit în Sary Mysyq (Yellow Cat) de Adilkhan Yerzhanov || Адильхан Ержанов, un cineast din Kazahstan cult & inventiv, pe care l-am descoperit anul trecut, în pandemie. 

Pe-aici nu știe nici dracu' de el, deocamdată, mă rog, destul de puțini, ăștia care scriu în RO au alte obsesii și trenduri de setat, așa că atunci când va răzbate, să vă amintiți unde ați auzit prima oară de el ;) 

Practică un cinema inclasabil, jubilatoriu și fals naiv în același timp, cu o localitate (Karatas) pe post de Macondo kazah, spațiu al tuturor întâmplărilor posibile & imposibile. Apropo, nu e nicio pisică galbenă în filmul ăsta, în schimb sunt o multitudine de referințe și citate, de la Samouraï-ul lui Melville la Singing in the Rain. Festin vizual. 

El, Yerzhanov, ar fi ocupat prima poziție în topul nefăcut/neterminat pe 2020 - cu vreo 3 filme - fiindcă e și foarte productiv. In a good way. Mai punem și omul pe primul loc în topuri, nu numai filmele.