Hello, strangers!

Hello, stranger...

This is a private (from time to time) blog for my cinematic obsessions and scintillating (one-sided) reflections about movies. Feel yourself at home!

07 ianuarie 2008

"Îmi las mustaţă precum Carl Ghebăl, ăla"

Cetăţeanul B.G., aka Războinicul luminii, Mihai Viteazul, Căpitanul, Ursul Grizzly (toate porecle autoasociate), îşi va lăsa mustaţă. Nu aş fi consemnat intenţia individului de a-şi decora faciesul cu pilozităţi suprabucale dacă nu m-ar fi lovit în cortex motivul (recunosc, surprinzător pentru mine), expus în direct la sport.ro, în această seară: fascinaţia pentru personajul interpretat de "Carl Ghebăl ăla", în Pe aripile vântului, văzut când era june. Întrebat de realizatorul emisiunii "Dacă dvs. sunteţi Rhett Butler, Scarlett O’Hara cine e? Soţia dvs., nu?", omul a răspuns la fel de copleşitor: "Nu. Cu «Vivien Laih» semăna mama când era tânără. O să v-aduc şi-o poză să vedeţi". Deci Scarlett era maică-sa, zic!
Trecând peste acrobaţiile lingvistice materializate în stâlcirea numelor (nu aveam pretenţii absurde, orişicât), mă declar stupefiat de preferinţele cinematografice ale ipochimenului. Dacă spunea că i-au plăcut filmele cu Sandokan, Raj Kapoor, Bruce Lee sau Serj Nicolaescu era în regulă, mă duceam liniştit la somn. Dar Pe aripile vântului?! Gizăs! Nu că super-producţia cu pricina ar fi inaccesibilă unor persoane precar instruite, nici pe departe. Marele handicap al filmului pentru tipi dintr-o bucată ca B.G. este durata - aproape 3 ore - inhibantă până şi pentru spirite mai scrobite. Cum o fi reuşit să reziste în sala de cinema, că de dvd-uri nu poate fi vorba în epoca cu pricina, e un mare mister. Cât şi ce a înţeles e evident, dar nici nu mai contează din moment ce, iată, îl subestimez constant.

În caz că domnul acesta va povesti vreodată ce şmecher era Humphrey ("Hamfri") Bogart în Şoimul maltez, cum l-a inspirat la clubul Steaua modelul societal american luat finuţ la caterincă de "hahalera" von Trier în Dogville sau dacă va emite consideraţii estetice în legătură cu Noaptea generalilor & Casablanca eu îi cedez smerit trecerea şi plec în bejenie.

P.S.: Şi dacă îi şopteşte Dan Pavel să-şi facă blog, what a wonderful world would be :)

6 comentarii:

Anonim spunea...

pentru ca tot m-ai ispitit sa vorbesc,
djer-ule... :)

nu cred ca ai de ce sa pleci in bejanie. pentru gigi asta al tau este un om destul de inteligent si cult! sper ca nu te-am socat...

sunt convins ca daca nu ar fi stat atat cu oile, toata copilaria si tineretea
si nu ar fi tinut atat la familie (ca bani si minte avea cat pentru 10) acum ar fi fost unul dintre oamenii pe care i-am fi dat ca exemplu pozitiv.

am avut ocazia sa stau de vorba cu el si de asemenea sa asist la discutii, negocieri, ale acestuia cu diversi. are o minte sclipitaore, am ramas uimit, si o desteptaciune nativa iesita din comun. asa cum e el, fii sigur ca are o cultura mai vasta decat peste trei sferturi dintre elevii care termina, astazi, liceul in romania. as plusa si as spune ca este si peste jumatate dintre absolventii de facultate.
are o forta incredibila in el, o gandire analitica extraordinara si o vointa nemaivazuta.

l-au distrus insa cohortele de nepoti batauti in cap, slugile si cantatorii din dotare, in special ultimii.

cat despre dan pavel, din ce stiam eu, acesta nu mai are cum sa-i dea sfaturi din moment ce s-a retras de o bucata de vreme din png.

asa ca sa nu te miri daca intr-o zi o sa spuns ceva si de von trier.
sunt convins ca va deveni fan 'dogville' si dansasnd 'breking the waves', numai sa le vada, insa... :))

Anonim spunea...

am mai zis o data, mai zic si-acuma: In shock we trust! da' acuma o spun cat se poate de serios fiindca e incredibil ce spui tu.

despre ce tip de inteligenta (minte sclipitoare, cum spui tu) vorbim aici ca eu nu reusesc sa incadrez in nici o tipologie ceea ce arata si poseda B.G.? apoi, daca un ins e inteligent nu poate fi influentat in asemenea masura de anturaj incat sa se comporte ca un descreierat.

inteligenta nativa e dublata de bun simt, de obicei, si daca prin cine stie ce accident ar fi alterata iremediabil, lucru pe care nu il cred, ar trebui sa functioneze macar cenzura pe care o dicteaza a doua instanta. regula spune ca, mai degraba, bunul simt se pierde, nu (si) inteligenta.

as mai adauga o banalitate: smecheria nu e inteligenta, dupa cum nici charisma sau desteptaciunea nu sunt. poate ca B.G. le are pe cele trei la un loc, dar nici macar cumulate nu suplinesc inteligenta.

reet; refuz sa cred ca un om inteligent poate fi izolat "adiabatic" pana acolo incat sa nu-si mai poata utiliza bruma de facultati mintale. se poate resemna, poate s-o ia razna, astea fiind extremele, dar in nici un caz sa se comporte aberant, abominabil si abnorm asa cum in nenumarate randuri a facut B.G. nici scuza ca face deliberat lucrurile astea nu o poate fi invocata. deocamdata nu are nimic in comun cu dali sau picasso sau john "a beautiful mind" nash pentru a fi salvat de opera. nu are nimic in spate in afara de bani. daca a face bani e o consecinta directa a inteligentei atunci ne pierdem vremea.

nu sunt prizonierul lucrurilor care s-au spus despre el. nu ma intereseaza cum l-au bestelit octavian paler sau andrei plesu. no way. am analizat strict ceea ce am vazut ca exhiba la emisiunile in care a fost invitat. si crede-ma, e orice, dar nu e inteligenta, my friend. si nici cultura!

Anonim spunea...

si banii l-au stricat, de acord.
repet.
omul asta are inteligenta nativa din abundenta.
nu stiu cum ai vrea sa se comporte un semianalfabet - ceea ce a devenit sarmanul.
dar inteligenta nu cred ca sta in numarul de carti citite si poezii invatate - parerea mea.

nu stiu ce exemplu sa iti dau... cainele este considerat un animal inteligent, nu? si delfinul la fel. ok?
gigi becali al nostru este un caine printre ciobani, as spune in cazul asta. nu poate vorbi, ca nu are grai, dar e mai bun decat 3 ciobani la un loc :)

apoi am vorbit de 'cultura generala', ci nu de 'cultura'.
gandeste-te din nou...
3 sferturi dintre cei care termina liceul, la noi, abia daca au idee pe ce continet se afla sau cine este prim-ministru.
fac pariu ca acestia nu stiu ce inseamna de exemplu '4, 3, 2' - un reper in cultura romaneasca de acum inainte,
sau daca 'blaga' a fost filozof, liceu sau ministru :) acum glumesc. tinerii din ziua de azi nu mai stiu nimic, pe multi ii cunosc... sunt si exceptii. unii sunt genii, poate, dar nu vorbim de geniu aici, ci de inteligenta.

nu te lua dupa emisiunile si stirile sportive.
acolo nebunul se da in spectacol. eu vorbesc de 'bagajul' lui primit de la Dumnezeu.

putem discuta mult si bine pe tema asta.
raman la ideea mea si ma bazez pe ce am vazut si auzit cu ochii si urechile proprii.
are minte de napoleon, te asigur, dar nu are muschi! inteligenta bruta care se atrofiaza pe zi ce trece.
(SINCER NU MA ASTEPTAM SA VORBESC VREODATA IN ACEST FEL DESPRE GIGI BECALI! acum sunt socat eu!)

si da-i naiba de bani, ca nu despre bani vorbim aici.
banii i-au luat mintile.
si ti le pot lua si tie si mie.
imediat ce salariul nostru , sa zicem de maine, se va mari de... 10 ori.
crezi ca ai mai avea timp de baliverne pe blog? de cautat argumente?
sau ai trece direct la fapte.
nu cumva 'foamea' te va napadi?
foa,mea de tot ce ti-ai dorit si nu ai indraznit sa ai, sa faci?
sa nu-mi spui ca ai pune banii la banca si ai ramane linsitit suspendat in blogosfera, alaturi de nea nelu,
ca nu te cred djerule :)

Anonim spunea...

nu mai discutam de G.B. ca nu are sens. eu nu stiu cum e in viata domestica fiindca nu am fost la el acasa, eu il vad doar in ipostaza publica si acolo e grobian. daca el are impresia ca lumea va vedea dincolo de acele spectacole penibile se inseala.

ca tot m-ai starnit, mi-am adus aminte ca l-am intalnit o singura data, in 2002, intr-o seara de martie, pe treptele Palatului Victoria. eu tocmai facusem o vizita unui fost prof din faculta ajuns ministru, iar el vazandu-ma iesind din cladire m-a intrebat foarte dezorientat daca tot pe acolo se si intra fiindca trebuie sa ajunga la... Micky Spaga :) asa ca, daca vrei, asta e diferenta dintre mine si el :)))

in cealalta problema, sunt perfect de acord cu tine: nivelul culturii generale la elevii de azi e in zona piciorului broastei, insa acesta e rezultatul unei duble ipocrizii - a profesorilor care spun ca elevii sunt dezinteresati si a elevilor/parintilor care afirma ca programele scolare sunt... incarcate. dead end!

nu ai dreptate insa cand spui ca daca mi-ar creste salariul de cateva zeci de ori mi-as modifica personalitatea structural. dupa cativa ani de munca imparateste remunerata as ajunge la o suma, care bine investita m-ar ajuta sa traiesc linistit fara sa mai muncesc vreodata. dimpotriva, as sta pe blog big time si as scrie toate chestiile care mi se intampla: de la femeile cu care as avea schimburi de idei si fluide pana la cartile citite, filmele si locurile vazute. nu de alta, dar acel purcoi de bani m-ar exonera de sclavia "contractului de dependenta nelimitata", vorba lui Beigbeder, lasandu-mi timp berechet pentru loisir. si crede-ma, daca as epuiza toate variantele posibile, mi-as gasi un job la care m-as duce de placere, pro bono.

Anonim spunea...

eu tot nu te cred! :)))
ca sa ai salariul de care ziceam si munca ar trebui sa fie inzecita, nu?

sau te-ai gandit cumva la o conducta de petrol care trece pe sub sufrageria ta? :)

deci nu ai avea timp. inclin sa cred.
iar in ceea ce priveste femeile... :)

mi-a placut mult partea cu 'schimbul de fluide'.
intreb acum... :)
matale mai ai timp si pentru idei cand vine vorba...?
pt ca in acest caz intrebarea lui g.b. este justificata!
adica, 'tot pe acolo se si intra se si iese, cumva?' sau sunt lucruri separate? :)))

Anonim spunea...

o sa iti raspund la intrebare folosindu-ma de un dialog din "Vanilla Sky", my film mate:
- And you didn't immediately wanna sleep with her?
- Well, you know, I'm a pleasure delayer.

Altfel spus, cu femeile, in 90% din cazuri pornesc de la idei si abia apoi ajung acolo unde cei mai multi vor sa ajunga din prima :) Se cheama seductie intensiva :))) Anyway, procentul care ramane este alocat evenimentelor neprevazute gen "Ultimul tango la Paris"!

p.s.: sunt oameni platiti regeste sa nu faca nimic dupa ce in prealabil au facut totul praf (ultimul exemplu: fostul antrenor de la Tottenham, Martin Jol). sunt cazuri in care nivelul salarizarii nu e direct proportional cu volumul de munca prestata - ma refer la zone crepusculare de tip industria publicitara si... AVAS :))))