Hello, strangers!

Hello, stranger...

This is a private (from time to time) blog for my cinematic obsessions and scintillating (one-sided) reflections about movies. Feel yourself at home!

09 martie 2010

Completări oscarigene

Am fost întrebat pe email de ce nu am dezvoltat subiectul Bullock. Mai exact, cum e posibil ca un actor să primească în acelaşi timp o "razzie" (răsplata pentru over- sau/şi worst acting) şi un Oscar (teoretic răsplata pentru excelenţă), cum poate fi „prost” şi „bun” simultan? Finalmente e una şi aceeaşi persoană, nu? Şi-apoi în acest caz nu e ca la şcoală, unde cineva poate fi excepţional la o materie şi petardă la alta.

Sunt două explicaţii, una mai simplă decât cealaltă. Prima: avem de-a face cu o gravă eroare de evaluare. Cu alte cuvinte, una din cele două distincţii e nemeritată. Eu aş merge mai departe şi aş spune că, fiind vorba de S. Bullock, ambele premii sunt acordate arbitrar, dacă nu şi abuziv, întrucât ea e prototipul actorului mediocru, fără prea mult talent, incapabil să evolueze în mai multe registre, deci în veci neeligibil pentru vreun premiu.

Şi totuşi!

Şi totuşi pe lumea asta mai există şi agenţi bine cotaţi/plasaţi, iar S. Bullock se pare că a angajat câţiva. Şi spunând asta, am enunţat a doua explicaţie. Oamenii aceştia au un simţ infailibil al pieţei (nu vă gândiţi la miros nici metaforic, nici literal), fac surf pe trend şi sugerează sau aleg rolurile bazându-se pe tot soiul de prospecţii sofisticate. Se mai întâmplă şi accidente de parcurs (All About Steve de la care i se trage premiul pentru interpretare catastrofală a avut şi încasări slabe - 33 de milioane USD), însă ele sunt de fiecare dată excepţia.


Şi-acum priviţi, vă rog, aceste două imagini (deşi puteam alege o duzină, it's cheaper with the dozen, remember?). Provin din The Blind Side. Insistaţi mai ales asupra celei dintâi! Nu-i aşa că privirea aia de viţică uitându-se blând şi galeş peste zăplaz merita, în condiţiile enunţate mai sus, un Oscar? Ba bine că nu!