Hello, strangers!

Hello, stranger...

This is a private (from time to time) blog for my cinematic obsessions and scintillating (one-sided) reflections about movies. Feel yourself at home!

22 aprilie 2011

Graţia unei răzvrătite


În această fotografie de pe coperta albumului realizat de Serge Toubiana pentru filmul The Misfits (1961), practic un fel de making of cu ilustrate, Marilyn Monroe e surprinsă travelling without moving. Vine spre noi şi, în acelaşi timp, pare că se îndepărtează. Încă un pas sau doi şi iese din cadru. În maiestuoasa-i trecere, întoarce capul spre ţanţoşul Clark Gable, aşa, într-o doară, zâmbindu-i dulce-protocolar. Halatul dă să se desfacă, iar ea-l strânge la piept, încrucişându-şi mâinile, de parcă ar vrea să se îmbrăţişeze. Ca şi când s-ar apăra sau poate doar pentru a se încălzi. Un gest instinctiv, simplă cochetărie sau un gest ce reverbera difuz chinurile private? Peste nici un an de zile, în 5 august 1962, Marilyn ieşea definitiv din cadru. Se plictisise să-şi ţină de urât şi să se ţină singură în braţe.

Însemnarea aceasta, pe lângă faptul că e scrisă cu gândul la prezenţa absentă a cuiva, are şi darul de a vă reaminti că ulimul număr al Dilemei Vechi se vinde împreună cu dvd-ul The Misfits (dir. John Huston/1961). Dacă aş fi în locul vostru, n-aş rata ocazia!