Hello, strangers!

Hello, stranger...

This is a private (from time to time) blog for my cinematic obsessions and scintillating (one-sided) reflections about movies. Feel yourself at home!

27 mai 2007

Am luat palme. D'Or!!!

Cristian Mungiu a castigat marele trofeu al Festivalului de la Cannes: Palme D'Or. Cu un film ("432") inspirat de o intamplare reala din "iepoca de aur", fictionalizata doar cat sa articuleze coerent o poveste in centrul careia sta... un avort. Ilegal, la acea vreme.

Ar trebui sa iesim pe strazi. Sa celebram macar asta, fiindca "nationala" oricum nu de mai da motive... Iar daca nu iesim in seara asta, macar sa mergem dracului sa vedem filmul cand va ajunge in salile din tara. E o forma minima de gratitudine fata de excelenta intr-o meserie (ordinele prezidentiale de cavaler, mare comandor si alte asemenea sunt pure shit).
Insa daca vom ajunge iar la situatii aberante precum cea de anul trecut, cand cele trei filme care explorau tragi-comic Revolutia din '89 au facut impreuna incasari cat a(u) facut singur(i) "garcea si oltenii", nu vom intelege niciodata nimic din tot ce ni se intampla sau ni s-a intamplat.

Cu cine a concurat Cristian Mungiu? Intre altii, Wong Kar Wai, fratii Coen, Gus van Sant, Zviagyntsev, Tarantino, Kusturica, Kim-Ki Duk si Fincher. Ti se ridica parul in cap... Nu fac pe istetul post-festum (de altfel, prietenul aluashvili poate depune marturie, doar i-am zis pe messenger cu juma' de ora inainte de verdict), dar nu aveam nici un dubiu ca Stephen Frears, mare iubitor de teme sensibile (a se vedea doar "Dirty Pretty Things") va avea vreun dubiu in legatura cu invingatorul.

Apropo de contracandidati, as pune un pariu pe care as vrea sa-l pierd: Zodiac, filmul lui Fincher, care va avea premiera la noi saptamana viitoare, va aduce in cinematografe mai multi spectatori decat "432". Nu spui din ce motive...

Niciun comentariu: