Hello, strangers!

Hello, stranger...

This is a private (from time to time) blog for my cinematic obsessions and scintillating (one-sided) reflections about movies. Feel yourself at home!

06 ianuarie 2014

Best of 2013: alte glasuri, alte păreri (I) [special guest post by lorgean]

Înainte să public propriile ierarhii, am anunţat că lucrurile nu se vor opri în punctul cu pricina, odată ce acest lucru se va fi întâmplat. Sunt în măsură acum să dau de veste că seria superlativelor cinematografice ale anului trecut reporneşte azi, dar într-o altă prezentare. Mai exact, sub forma unor special guest posts scrise de câţiva oameni la ale căror cine-opinii ţin mult. Şi, chiar dacă nu îi cunosc personal, aş zice că într-un anume fel ţin şi la ei. Şi nu doar pour la beauté du geste! 

Am invitat, aşadar, 5 cinefili cu state vechi (cel puţin după ştiinţa mea) să sistematizeze grămada de filme văzute în 2013 sub forma unei liste. Cu sau fără numere de ordine. Sau de inventar. Au răspuns toţi, fără ezitare, chiar dacă unii aveau şi alte lucruri mai interesante de făcut. Le mulţumesc pentru timp şi efort!

Deschid balul cu lista trimisă de Jean-lorin Sterian. Scriitor, cinefil şi omul care a pus bazele performance-ului în spaţiul domestic prin lorgean theatre, primul teatru de apartament din România. Are şi blog, vă recomand, deci, să-l urmăriţi şi-acolo, fiindcă în acest an va fi mult mai prezent în online.

filme (vazute in) 2013
nu e un top, e o selectie a filmelor bolduite din listele pe care le fac in fiecare luna. listele le postez pe blog, e mai usor sa dau cautare ca sa-mi amintesc ce am vazut si ce nu.

ma uit la filme compulsiv, haotic, dupa criterii arbitrare. urmaresc citiva regizori, uneori niste actori, mai rar genuri. genul filmelor conteaza in functie de persoana cu care le urmaresc. citesc discutiile de pe fb si retin titlurile. imi place sa-mi trag filme din hard-urile altora pentru ca mi se par intotdeauna mai interesante decit cele din hard-ul meu. ma duc foarte rar la cinematograf si cind o fac prefer cinema europa.

the act of killing (joshua oppenheimer, 2013) 
noi macar avem Memorialul durerii, indonezienii nu au deocamdata decit acest film care a inceput sa provoace crapaturi intr-o societate care-si ignora crimele. oppenheimer spune ca s-a simtit ca intr-o Germanie care ar fi cistigat cel de-al doilea razboi mondial. de luat tot castingul, bagat la terapie si apoi la inchisoare. de terapie imi inchipui ca are nevoie si oppenheimer.

le passe (asghar farhadi, 2013)
cel putin la fel de bun ca About Elly.

holy motors (leos carax, 2012)
diferenta intre Holy Motors si orice productie Hollywood e la fel de mare ca diferenta dintre Jerome Bel si orice piesa de balet

wrong (quentin dupieux, 2012)
daca umorul din Wrong s-ar transforma in apa, n-as mai iesi din cada. nu stiu foarte exact ce am vrut sa spun cu asta, prefer dusurile.

compliance (craig zobel, 2012)
se pare ca ma dau un vint dupa formularea „dupa un caz real”. manipulare prin telefon, incapacitate umana de a se proteja de propriile legi, America in its best.

prometheus (ridley scott, 2012)
am participat recent la un proiect fotografic intitulat Guilty Pleasure, asa ca de acum imi pot recunoaste public slabiciunea pentru filmele din seria Alien, Predator, X-Men, viitoarea serie The Avengers. A fost greu sa ma decid intre Prometheus si Thor, chiar daca Thor are umor.

searching for sugar man (malik bendjelloul, 2012)
e ceva in filmul asta care ne face sa credem ca binele invinge si in viata reala. plus muzica misto si suprinzator de actuala. sint sigur ca squaturile sint pline de rodriguezi care-si maninca de sub unghii.

in another country (sang-soo hong, 2012) light, sweet, funny, In Another Country pare un exercitiu in care regizorul isi imagineaza raporturi diferite intre cele trei personaje principale. Isabelle Huppert.

mishen (alexandr zeldovich, 2011)
l-am gasit cautind scenarii scrise de Vladimir Sorokin. un grup de bogatani rusi ajung intr-un fost complex astronautic unde cei care petrec o noapte isi incetinesc procesul imbatrinirii. din acel moment, vietile lor (inevitabil) se schimba. de murit, tot mor, dar nu de batrinete. in mod suprinzator sau nu, e si multa dragoste in filmul asta, dragoste ruseasca, hard-core.

laurence anyways (xavier dolan, 2012)
varianta francezo-canadiana la Hedwig and the Angry Inch. un pic incoerent vizual, poate un pic cam lung, dar definetely it’s a must see (ca sa inchei cu un cliseu de recomandare).


P.S.: Şi da, petrecerea se va închide cu Best of-ul lui algernon, corespondentul meu la ultimele două ediţii ale Mostrei! Anul ăsta în mod aproape sigur nu va mai ajunge pe-acolo.