Hello, strangers!

Hello, stranger...

This is a private (from time to time) blog for my cinematic obsessions and scintillating (one-sided) reflections about movies. Feel yourself at home!

11 iulie 2016

Cvasimilitudini II.58 [Papillons]

Screengrab from France - Portugal, Euro 2016 final (via actu-mag.fr)


E neaşteptat de (me)prizabilă hărmălaia hermeneutică pe tema imaginii în care un fluture (sau o molie? controversa încă nu e elucidată) aterizează pe chipul schimonosit de durere şi lacrimi al galacticului megastar portughez CR7. Alergic la „simboale”, prefer s-o videz de orice metasens şi s-o lipesc de singurul pandant care cred că i se potriveşte. E din cinema, cum altfel?, pentru că aici discuţia despre realitate vs. ficţiune şi cine pe cine imită (îngână?) e încă netranşată.
Cadrul e din Merry Christmas Mr. Lawrence, film din 1983 al niponului Nagisa Ôshima, cu David Bowie în rolul unui tânăr soldat britanic, ajuns prizonier într-un lagăr japonez în al doilea război mondial. Îngropat în nisip până la gât de un ofiţer neaoş gelos, pe faţa maiorului Jack Celliers se aşază un fluture de noapte. Va trebui să vedeţi filmul pentru a afla ce urmează după acest interludiu eminamente poetic. E ok şi dacă nu. Important e să nu exageraţi cu interpretările.