Aşadar, tustrele au 2009 an de apariţie. De unde poate rezulta şi că a fost un an propice afinităţilor elective... himenoptere, cu toate că, Andrei Gorzo, vorbind despre Agora, nu e tocmai încântat de acest truvai (cu franţuzisme o fi mai bine?!):
Hello, strangers!
This is a private (from time to time) blog for my cinematic obsessions and scintillating (one-sided) reflections about movies. Feel yourself at home!
31 mai 2010
Anul furnicilor
Aşadar, tustrele au 2009 an de apariţie. De unde poate rezulta şi că a fost un an propice afinităţilor elective... himenoptere, cu toate că, Andrei Gorzo, vorbind despre Agora, nu e tocmai încântat de acest truvai (cu franţuzisme o fi mai bine?!):
30 mai 2010
S-a dus și Babalugats. Sâmbătă, la 74!
29 mai 2010
28 mai 2010
My weekend wish
27 mai 2010
Filme de TIFF: Mother sau un Todo sobre mi madre în variantă sud-coreeană (III)
26 mai 2010
Close & brief encounters of the third kind (IV)
(dir. Michel Gondry/2004)
24 mai 2010
Monday monologues (I)
Sunt sigur că unii dintre voi, mă refer la cei cu ureche cinefil-muzicală, sunt familiarizați cu pasajul acesta (Truth is, I thought it mattered. I thought that music mattered. But does it bollocks. Not compared to how people matter) și din... Tubthumping, megahitul trupei Chumbawamba.
Godard despre fotbal
„Vous vous intéressez toujours au sport ?
Oui mais je regrette qu’aujourd’hui le football ne propose plus qu’un jeu uniquement défensif. A part Barcelone. Mais Barcelone n’arrive pas à tenir deux matchs de suite à son niveau.
Ça dépend. Contre Arsenal, ils ont réussi.
Oui, mais pas contre Milan. Pourquoi n’y arrivent-ils pas? Quand on n’y arrive pas, on fait moins de matchs."
(restul e în Les Inrocks)
23 mai 2010
Vreau să văd palmele-n aer!
Până la decernarea Palme d'Or-ului nu mai e mult (it's starting out in the evening), prilej pentru mine să reiau pariul în orb lansat în urmă cu niște zile: marele premiu se va duce spre Copie conforme (Abbas Kiarostami). Bun! Acuma că ne-au trecut emoțiile pentru Cristi Puiu (n-a luat nimic, cum n-a luat nici Godard, consolare anemică, nu?; lasă că vine la TIFF și va rupe tot, chiar dacă nu e în competiția oficială), vreau doar să mai spun că premiantul secțiunii Un certain regard (condusă anul ăsta de Claire Denis) e... Hahaha (așa se cheamă, nu-i vreo poantă nereușită de-a subsemnatului ca aia din titlu), un film sud-coreean de Hong Sang-soo. Nu știu care sunt meritele acestei producții, însă ca unul ce a parcurs mai mult de jumătate din portofoliul acestui regizor (Virgin Stripped Bare by Her Bachelors, Turning Gate, Woman Is the Future of Man, Tale of Cinema și Woman on the Beach, toate remarcabile în felul lor) mă hazardez să afirm că nu l-or fi premiat chiar de-a moaca.
Ci vediamo tra poco, ciao!
22 mai 2010
Un film aproape salvat de muzică: The Book of Eli
Poate am fost incoerent, poate nu ați fost atenți: cu muzica m-am ales din nostimada asta care, din când în când, lasă impresia că nu se ia în serios (vezi parafraza după Johnny Cash* şi citarea lui Morricone la propriu, plus alte câteva rambo-sugestii meșteșugit plasate). Nu știu ce să zic, probabil că oi fi eu mai sensibil la aliaje sonore bizare de tip industrial grunge+corn+pian, dar m-a prins. Cel puțin tema principală - Panoramic - e o minunăție în sine, viitoarea mea madlenă. Muzică de invocat ploi acide, așa i-aș putea spune. Dark-citoplasmatică, viscerală, plină de zgura adicției, hipnotică, numai bună de ridicat morții din groapă sau de îngropat iluzii alături de ei.
E adevărat, cunoscătorii nu pot face abstracţie de sound design-ul marca Trent Reznor, nici de ușoara interferență cu unele piese compuse de Moby pentru Heat (de pildă, God Moving Over the Face of the Waters) sau cu anumite linii melodice din Code 46, dar contează prea puțin, fiindcă în ciuda tuturor acestor analogii și a celor ce se mai pot face (Peter Gabriel, Brian Eno), are personalitate, distincție/diferență specifică, se lipește la fix de imaginea brici executată de Don Burgess și, mai ales, te face să uiți de găurile negre ale unui plot în care mai sunt integrați, era să uit, Gary Oldman [badass motherfucker îmbătrânit în rele, dar mare a(r)mator de carte rară] și, cum, necum, Tom Waits în persoană (nu-mi dau seama cum l-au agățat, but he rocks the party la fiecare apariție).
Bonus track: Atticus Ross' Passenger remix with visuals by Rupert Sanders from The Book of Eli Soundtrack
* (dovada):
Eli: I walk by faith not by sight.
Solara: What's that even mean?
Eli: It means you know something even if you don't know something.
Solara: That doesn't make any sense.
Eli: It doesn't have to make sense, it's fate, it's fate, draw from the strength within.
Solara: Is that from the book?
Eli: No! It's Johnny Cash live from Folsom Prison.
21 mai 2010
20 mai 2010
O însemnare simplă despre două cărţi de cinema
În vremea asta, două edituri mai mici, edituri fără figuri de primadonă, tac, fac şi aduc pe piaţă mici bijuterii pentru cinefili. Editura Art (mă temusem la un moment dat că va fi afectată iremediabil de criză, ce bine că nu-i aşa!) a publicat recent scenariul lui Tarantino la Inglourious Basterds, iar IBU Publishing, în seria Filmul pentru toţi*, a scos Noul Val Francez (autor Michel Marie), o carte pe care, trebuie să recunosc, n-aş fi cumpărat-o dacă n-ar fi fost prefaţată de Magda Mihăilescu.
Le-am răsfoit ieri pe ffwd şi am depistat două elemente comune: unele stângăcii de traducere şi de culegere, respectiv mirosul acela plăcut de hârtie bună, de calitate (referitor la acest ultim aspect, sper că nu se folosesc şi aici potenţatori de arome ca în industria alimentară). Despre conţinut o să aduc vorba cu altă ocazie. Deocamdată mi-am propus doar să le semnalez existenţa.
* IBU are două serii dedicate filmului. În cea amintită deja - Filmul pentru toţi - mai figurează Filmul japonez de Max Tessier, iar în Practica filmului a apărut Totul despre scurt metraj de Clifford Thurlow.
19 mai 2010
Lo-fi Lolita
"I put my hands where you can see them" ;)
18 mai 2010
16 mai 2010
Luni, pe la prânz, cam așa
P.S.: Astăzi, cineva din Olanda, dintr-un oraș cu nume imposibil (am reținut regiunea pentru că avea corespondent în mintea mea: Zeeland), a căutat pe Google "filme artistice cu sylvester stallone gratis" și a ajuns aici. Sorry, pal! S-au terminat alea gratis. Mai am "decât" pe bani cu Stallone și nu orice, ci artistice de acțiune, mai precis!
Din poignet!
... și mișcarea aceea circulară a camerei, accelerată progresiv, de parcă o mână nevăzută ar spăla un geam, întețindu-și efortul până când totul pare un continuum mobile. Ei bine, mișcarea aceea de cerc ce se deformează pe măsură ce viteza de rotație ce i se imprimă crește, induce spaimă și vertij fără a mai fi nevoie de alte auxiliare. Simplu și eficace: coșmar la temperatura camerei... de filmat (sau celulei, în cazul personajului de față).
15 mai 2010
I love Bianca!
14 mai 2010
Vedem că încă nu-l vedem!
Ah! Are trailer. Măcar atât!
13 mai 2010
The latest Pacino (so far)
(film de televiziune produs de HBO în care Pacino e Jack "Dr. Death" Kevorkian, controversatul medic adept al sinuciderii asistate; din distribuţie mai fac parte Susan Sarandon, Danny Houston şi John Goodman - din nou magistral)
12 mai 2010
O descindere în iad
E de-ajuns să priviți în ochii lui Benicio del Toro pentru a vă face o idee despre condiţia umană. Şi, eventual, pentru a înțelege cât de funciarmente decisiv în transformarea sau evoluția unui actor e un regizor cu har. De la 21 Grams încoace nu l-am mai văzut pe del Toro în stare să moară cu un personaj de gât aşa cum o face aici întrupând omul învins de animalul dinăuntru (în Che se apropie cât de cât, deşi mie-mi pare copleșit de miză). Personajul său (Jack Jordan) nu trăiește o simplă criză mistică, nu e într-o derută existențială accidentală, nu e un periferic persecutat iremediabil de soartă. Nici pomeneală!
Jack Jordan e omul prin excelență, omul neretușat, omul în tot ce are el mai abject, dar și mai demn de admirat. Spre deosebire de toți ceilalți protagoniști, el dă rolului său acea adâncime ce-l face insuportabil. Sunt momente când nu te poți uita la el pentru că te vezi pe tine așa cum nu vrei să te vezi. E oglinda necruțătoare căreia preferăm să-i întoarcem spatele, fiindcă ne arată latura aceea neșlefuită, brut(al)ă, pe care cei mai mulți dintre semeni o neagă cu strășnicie, căreia vor să-i rupă grumazul ca la puii de găină, să facă abstracție de ea, s-o uite eventual. Ei bine, ghinion! Nu se poate! Fiara abia de se lasă îmblânzită, de omorât nici nu poate fi vorba.
----------------------------------------------------------------------
High on a happy vibe
E
x
c
e
p
ț
i
o
n
a
l!
Și, practic, n-am spus nimic cu asta. Vă spun atât: faceți orice pentru a-l obține. O să fiți alți oameni după ce-l veți asculta! Poate sunt eu mai sensibil, însă pe mine m-a purtat prin toate stările posibile și imposibile, plus că am revăzut mental tot filmul lui Tornatore. Transcedental! Transportor blindat în alte lumi. Încerc, totuși, să nu mă las pradă emoțiilor (parcă așa spun oamenii simpli, nu?).
10 mai 2010
09 mai 2010
A very serious & outspoken man
Despre filmele indie:
"I'd just as soon do a big-budget movie as an independent one. Sometimes the independent movies can get a little too arty-farty. You watch the IFC Channel and you want to throw up."
Despre viața la blockbuster:
"I'd just come off working on The Wrestler, which had no budget and I didn't even have a chair to sit in. I remember the first day on Iron Man 2 I said, 'Can I have a cappuccino,' and they said, 'Which kind would you like?'"
Despre starurile de mucava:
"You can be less than mediocre and be a f--ing movie star. I have respect for very few actors and actresses. Some of them get a lot of acclaim but just because their movie made $200 million at the box office; they still suck. I got no respect for them and I used to let them know it."
Aici găsiți restul (se ia, nu se dă)!
Screen spleen
08 mai 2010
Sequential pink (aveam și-un blog, pe vremuri, cu numele ăsta)
07 mai 2010
She's Amy! She's soooo cute...
Studiu mignon de caz: Una din cele mai simple metode de a aduce aer proaspăt într-o comedie romantică e s-o plantezi într-un decor bucolico-exotic, Irlanda, de exemplu. În raport cu americanii consumatori de comedii, Irlanda e un ţinut exotic, nu încape dubiu. Pentru culoare locală, se alege o aşezare semi-rurală, mustind de tradiţie şi patriarhal, de la carâmbul cizmei până la borul pălăriei, şi se brodează un story, cu cât mai şui, cu atât mai bine. Se mai aduc şi nişte actori cu cotă, însă nu e musai, dar e musai să fie localnici. Mulţi şi cu accent. Şi gata filmul! Nici nu prea mai contează ce se întâmplă, tot acolo se ajunge (iubire şi alte alea).
Aşa stau lucrurile şi cu acest Leap Year (dir. Anand Tucker/2010), la care m-am uitat strict pentru Amy Adams. She's so sweet, iar eu nu-i pot rezista, mai ales când se alintă the way she does.
05 mai 2010
Aproape nimic despre cinema!
Trendul schizoid pe care încearcă să-l impună GSP merită studiat din mai multe perspective. În condițiile în care ani la rând și-a "barbarizat"/masificat intensiv publicul (un punct de vedere foarte bine argumentat puteți citi aici), de pe la începutul anului, respectiva publicație oferă cititorilor și altceva decât lăturile nulităților din fotbalul indigen (pentru unii, singurul sport de pe lumea asta și, probabil, cealaltă): puncte și virgule de vedere ale unor personalități din zona culturii înalte (more or less sport related). Nu zic, ideea e lăudabilă. Mă tem, însă, să nu fie cam târzior aplicată.
Citit/plăcut maxim (cum se zice de-o vreme): "Ştiu şi eu că sînt două echipe, cu două porţi şi că după pauză schimbă porţile. Dar nu reuşesc să găsesc foarte palpitantă povestea asta, cu mersul la stadion."
Altfel spus: de ce vedem filme (unii dintre noi)? Pentru că nu (mai) mergem la stadion. Ce simple sunt câteodată lucrurile :))
04 mai 2010
Cinci lucruri care mi-au plăcut în Mammoth (în afară de muzică)
(doamnele vor remarca în mod sigur și mâinile lui GG Bernal)
Comparația cu Babel și trimiterea spre tribulațiile lui Inarritu pe tema globalizării sunt irepresibile (senzaţia e accentuată şi de omniprezența lui Gael Garcia Bernal). Meritul lui Moodysson e că reuşeşte să evacueze onorabil din peisaj tezismul și melodrama, deşi peisajul (Thailanda, Filipine) e ofertant și le cere. Firește, nu scăpăm de gunoaie, sărăcie, prostituție și restul plăgilor tiermondiste, însă expunerea lor nu depășește temperatura unei băuturi calde uitate pe o masă de disecţie. Accelerarea eliptică din final nu face altceva decât să întărească efectul. Dincolo de multiplele layere pe care Mammoth le aduce ciclic la suprafață, rămâne realitatea dură şi banală: Pământul e o planetă frumoasă, albastră și devreme acasă, însă are parte, din păcate, de locuitori (auto)distructivi.
Că tot am adus vorba: globalizarea e doar un pretext. Servit şi ăsta tot rece.