Hello, strangers!

Hello, stranger...

This is a private (from time to time) blog for my cinematic obsessions and scintillating (one-sided) reflections about movies. Feel yourself at home!

13 iulie 2012

Sorkinisme


Aaron Sorkin e un scenarist de succes la Hollywood. Unul cu o cotă deloc de neglijat, deţinător a câtorva premii care fac diferenţa nu doar pe statul de plată între scenariştii meseriaşi şi restul lumii (Oscar, Golden Globe, Emmy, NYF Critics Circle etc.). Sau ca s-o luăm altfel, ce nu a câştigat omul ăsta, al cărui ultim produs, de televiziune, e drept, dar nu mai puţin stimabil (pe mine m-a prins în mreje), e The Newsroom, un serial pe care nu-l urmăresc exact cei care ar trebui s-o facă, gazetarii adică! Indiferent de mediul, dar mai ales modul de exprimare. 

Pentru cei interesaţi: e pe HBO, în fiecare sâmbătă după-amiază.

Rostul clipului de mai sus e să demanteleze modelul de scriitură al domnului Sorkin, demers în urma căruia, suuuuuurpriză, vedem că autorul scrie după reţetă. Propria reţetă, treabă care ne poate duce ghiduş cu gândul la o întrebare legitimă cu osebire în zilele astea pline de acuzaţii tematice: nu cumva (se) plagiază? Ori poate sunt doar nişte repetiţii/repetări nevinovate ale unor replici/gaguri cu valoare verificată? Sau, de ce nu?, scăpări în definitiv omeneşti. E, totuşi, greu să ţii o evidenţă a propriilor producţii când eşti prolific.

Oricum, dacă nu aveţi chef de opinii pro, contra sau moromeţian-neutre, sper măcar să găsiţi amuzant montajul. Cel care l-a realizat şi-a dat toată silinţa şi merită un dram de apreciere.

8 comentarii:

pantacruel spunea...

in sfarsit, pot comenta aici si nu trebuie sa mai intru pe mail :P

asdar,
ma bucur ca se mai uita cineva la 'the newsroom'. credeam ca am fost singurul!
glumeam :) unde nu glumesc e cand spun ca am fost privitor de 'newsroom', serial pe care l-am asteptat cu... asteptari mari, de cand aflasem ca.
pe scurt, primul episod m-a prins, dar f f putin. de fapt m-a dezamagit si m-a facut sa ma intreb (ca fost jurnalist intr-o redactie de stiri) despre ce dracului vorbesc astia aici. diferenta intre ce se intampla intr-o zi obisnuita intr-o redactie si ce vedeam in film era ca de la adidas la adibas. sau ca de la un parfum hugo boss la unul HOGO boss (am vazut nu de mult un parfum din asta! intr-o casa respectabila) - ca sa ramanem in lumea serialelor in voga (gus van sant etc).
totusi, mi-am zis hai, ma, mai da-i o sansa. sorkin... si i-am dat. adica am incercat sa ma uit si la episodul al doilea ca si cand pilotul fusese ok. din pacate nu am rezistat pana la capat.

asa ca, momentan, sunt din nou liber de serial :) astept o noua propunere concreta (probabil va veni in curand si tot de pe hbo)

pantacruel spunea...

si apropo de leox carax (al carui nou film il astept ca si cand!) si chris cunningham. abia acum vad cat de mult aduce segmentul tokyo by carax cu 'segmentul' leftfield + afrika bambaataa - afrika shox by c. cunningham. deci chiar ai ochi, musiu!

cinesseur spunea...

@pantacruel: Relax, chief commander! Cred că nu ai lucrat tu în redacţiile potrivite de-aia nu-ţi place The Newsroom :)) Şi-apoi facerea ştirilor de la ei nu seamănă în veci cu contrafacerea ştirilor de ls noi. Dacă nu mă crezi, am un martor implicat direct în povestea asta peste Ocean ;) Poate depune mărturie, rămâne doar să fluier!

În rest, ai dreptate: am ochi, evident! Mulţam :)

pantacruel spunea...

nu (doar) de aia, prea putina veridicitate din partea unuia ca sorkin - dupa cum vezi, e cazul sa fluieri la omul de peste ocean, chief! :P - nu-mi place newsroom. dar daca nu m-a prins, nu m-a prins.
stii, fiind serial, e musai sa te prinda din prima. cine mai are rabdare in zilele noastre nu stiu cate episoade numai ca sa, cand sunt atatea filme bune, dintr-o bucata si un pic mai lungi decat un episod de 'telenovela cu staif' de vazut :))

ps
iti respect parerea. filmul trebuie sa fie cum zici tu (am mare incredere in recomandarile & gusturile tale), dar poate aveam alte asteptari. iar asta e un criteriu la care pica multe filme si seriale dpmdv :)

pantacruel spunea...

iar la carax era, evident, 'leos'. probabil m-a (sus)tras rima ;)

cinesseur spunea...

ştiu eu un serial care nu te prinde din prima şi pe care rişti să-l ratezi tocmai din pricina asta. "the wire" îi zice. şi e cel mai bun serial tv ever.

evident, nu comparăm mere cu pere, însă principiul care dă adicţie e acelaşi.

p.s.: câtă vreme nu e Leos Messi e ok şi Leox :))

pantacruel spunea...

deci din cauza ta m-am uitat )ba chiar imi trasesem de pe net) toata seria the wire. insa primul episod si al doilea... chix.
ca un las si prost ce sunt am renuntat, trecnad peste sfatul tau "cel mai bun serial tv ever".

la fel, nu i-am dat multe sanse nici lui... george smiley, 'croitorul' cel viteaz :) chiar daca stiu ca un pic de efort nu imi strica.
sunt dificil, maestre, ce sa fac? :)

uite, acum sunt chiar intr-o mare dilema. nu stiu ce am de facut. sa urmaresc din nou newsroom (poate, poate) sau sa ma inham iarasi la 'the wire'?

cum ma sfatuiti, dle? :P

cinesseur spunea...

The Wire, clar!