Eastern Promises (dir. David Cronenberg, 2007)
Îi ştiţi de prin ziare şi de la televizor graţie isprăvilor la care se pretează: de la achiziţia unor iahturi ultraopulente şi cluburi de fotbal cu tradiţie pe post de brelocuri generatoare de onorabilitate până la asasinarea unor jurnalişti sau politicieni incomozi.
Marcel Iureş povestea în urmă cu nişte ani, la "Garantat 100%", despre filmările pentru un telefilm british în care juca rolul unui minigarh. Alexandru Dabija, aflat şi el în platou, a izbucnit imediat în râs şi a cerut detalii: ce e ăla minigarh? Iureş i-a explicat, iniţial, că minigarhul e opusul unui oligarh. Apoi, sesizând eroarea şi că, de fapt, creaturile sunt complementare, a dres-o spunând că e un fel de oligarh mai mic. Aşa da... În traducerea mea liberă, un minigarh nu are castele şi micro/macrogadgeturi de sute de milioane de dolari, ci doar câteva milioane amărâte, nu colecţionează jucători de fotbal galactici, sunt buni şi ăia mai scăpătaţi, nu are un "balşoi tiatăr" compus din zeci de manechine şi gorile, ci unul mai micuţ, după posibilităţile de exprimare şi darea de mână.
I-aţi văzut şi prin filme. Americane, dar nu numai. Scenariştii occidentali nu-şi bat capul cu ei. Îi "fac" din tuşe groase: proşti ca noaptea, primitivi, cruzi, violenţi, mitocani şi fără maniere. Indiferent de extracţia sau inserţia socială ori de modul în care au agonisit fabuloasele averi, pe ecrane sunt rare cazurile în care li se acordă privilegiul nuanţelor/nuanţărilor. Cu toate acestea, portretele-caricatură sunt departe de cele reale, din simplul şi ofilitul motiv că viaţa bate filmul. De cele mai multe ori. La scor de neprezentare.
Despre brazdele pe care le lasă prin lume "les nouveaux riches" pravoslavnici am găsit un excelent material în România liberă. Reproduc un fragment cu valoare de simbol, cum se zicea pe vremuri:
"Dupa decenii in care lacul Como a primit numai elite din toate colturile lumii, astazi a venit invazia rusilor. In restaurante, pocnind din degetele incarcate cu inele, rusii, insotiti de fete frumoase, incaltate cu pantofi cu tocuri aurite si imbracate in minirochite de leopard pentru a le inveseli petrecerile, cer tot ce este mai scump, comanda flori rare care sunt aduse cu jet-uri private. Rusii vin plini de bani si nu au nici o intentie sa invete ceva maniere sau cultura, declara angajatii acestor localuri. Se uita in meniuri si comanda la intamplare fara a se bucura de gustul vreunei delicatese. Exista totusi agentii imobiliare care refuza sa vanda rusilor, dar nu se rezolva nimic. Dupa un deceniu in care au colonizat Riviera, a venit randul lacului Como."