Hello, strangers!

Hello, stranger...

This is a private (from time to time) blog for my cinematic obsessions and scintillating (one-sided) reflections about movies. Feel yourself at home!

11 noiembrie 2022

Jurnal de noiembrie (11) Veniți cu noi la programul 2?


Avem UrbanEye FF în peisaj, iar un segment al acestui festival îl constituie retrospectiva „100 de ani de plimbări prin București în 21 de filme”, curatoriată și organizată de Andrei Rus. Este compusă din 5 segmente cu totul, unul mai ofertant ca altul, vă sugerez să le vedeți. Am filmul ăla semiîmpătrățit pe hard, e și pe youtube și îl aduc în discuție fiindc[ mi-am adus aminte de cronica lui Florian Potra (inclusă în volumul „O voce din off”). 

Andrei Rus nu greșește când se referă la Amintiri bucureștene ca documentar de montaj. Partea interesantă e că la momentul apariției sale, în formula de prezentare era inserată și particula „artistic”, motiv pentru criticul Florian Potra să ridice niște probleme de ordin teoretic în cronica scrisă cu acel prilej (fragmentul de mai jos e relevant). 


Chiar dacă, overall, îi găsește unele merite (acela de „a ne îmbogăți informativ conștiința asupra unei recente perioade de istorie bucureștene”, respectiv „acela de a opera, implicit*, o critică a trecutului”), impresia mea e că tonul duce mai curând spre un reproș politicos al lipsei de profunzime. Potra pune pe seama tinereții regizorului acest neajuns al filmului, doar că inclusiv formularea asta sună derogatoriu.