Hello, strangers!

Hello, stranger...

This is a private (from time to time) blog for my cinematic obsessions and scintillating (one-sided) reflections about movies. Feel yourself at home!

18 noiembrie 2022

Jurnal de noiembrie (18) "Four is what...?" (121) [The Cheap Detective/1978]

- leitmotivul giocondian - 

Parodie (scrisă de Neil Simon și regizată de Robert Moore) la adresa unor clasice precum Casablanca și The Maltese Falcon, nu mai zic de mockereala personajelor lui Bogart din filmele respective (Sam Spade/Rick Blaine). Mă rog, se trage în și din toate direcțiile, de la filme cu detectivi din anii '30 la tot soiul de love story-uri. 

Tonul e setat de la bun început:

Partea nostimă e că în urma tirului morții rămân sau sunt găsiți, de regulă, în picioare. Paralizați. Țepeni. Ca niște păsări împăiate în poziții care de care mai ciudate, astfel că exasperarea detectivului jucat de Peter Falk (venit cu tot cu balonzaidul din Columbo) e cât se poate de la locul ei: Just once I like to see somebody die regular... Spoiler: nu i se va da ocazia 

Am mai pomenit filmul ăsta fiindcă în cătare intră și ronii: două din personajele relativ importante pentru plot se trag de pe-aici. Contextul (observația făcută de Lou Peckinpaugh și replica primită) este unul ornamental-derizoriu, dacă nu cumva jignitor, depinde de anduranța umorului fiecăruia - îl redau mai jos.