Hello, strangers!

Hello, stranger...

This is a private (from time to time) blog for my cinematic obsessions and scintillating (one-sided) reflections about movies. Feel yourself at home!

13 octombrie 2012

Când nu te pricepi, recomandabil e să nu recomanzi

[Rant mode alert]

Găsesc în rubricuţa de recomandări a Dilemei Vechi (nr. 452/11-17 octombrie) o nici nu ştiu cum să-i spun - năsărâmbă, nostimadă, aroganţă? - comisă de Marius Chivu. Am citit-o de mai multe ori şi după fiecare lectură mi-era tot mai clar că e un text scris pentru a umple spaţiul (cum sunt destule în această revistă dacă ar fi s-o compar cu anii 90). Problema mea nu e cu gusturile autorului, ci cu inexactităţile şi afirmaţiile sale hazardat-puerile pe un teren pe care-l stăpâneşte aproximativ. După cum cred că aţi remarcat, evit să mă iau de personaje ce au ajuns repere culturale trendy, pentru că în jurul lor gravitează o masă de adoratori în stare de tot felul de mizerii şi mojicii. Însă când le văd cum îşi drapează opiniile într-o aură de autosuficienţă şi omniscienţă nu-mi pot reprima unele reacţii adverse. Ca acum.

Aşadar, Marius Chivu s-a gândit (sau a fost rugat) să ne ofere cinci motive pentru a vedea Expendables 2 (le găsiţi mai jos, marcate cu italice):
- e mult mai bun decât primul; (în afară de faptul că zice el că e aşa alt argument nu primim)
- are foarte-foarte multe explozii (un cascador, de altfel, a şi murit în timpul filmărilor); [hilar de-a dreptul: strict în perimetrul acestei logici, dacă un film are foarte-foarte-foarte multe sau o mulţime de explozii sau dacă în timpul turnării sale mor 50-100 de cascadori sau chiar actorii - e genial, capodoperă incontestabilă, deci musai trebuie văzut, în vreme ce Vertigo sau Citizen Kane, titluri luate la repezeală, trebuie reconsiderate prin prisma acestei noi grile de evaluare dacă nu cumva chiar aruncate direct la gunoi]
- Jean-Claude van Damme joacă primul său rol negativ; (greşit: primul său rol negativ e în JCVD, unde îşi mai ia şi peste picior typecast-ul de al'dată)
- Chuck Norris spune un banc cu el însuşi (uau! am prieteni care spun bancuri cu Norris mult mai bine decât ar face-o rangerul texan vreodată)
- iar Stallone şi Schwarzenegger se meta-tachinează (ca să preiau terminologia, singura dată când Stallone s-a meta-tachinat cu cineva a fost în Assassins, însă acolo juca Banderas, iar rezultatul nu se compară cu Expendables 2).

Repet: e dreptul lui Marius Chivu să fie extaziat în faţa oricărui film doreşte, dar de aici şi până la a face recomandări într-o manieră cel puţin hazardată e cale lungă. Personal, pretind un dram de respect şi rigoare chiar şi-ntr-un text scris în joacă sau contratimp (scuzele folosite de obicei!) că doar Dilema Veche nu e, totuşi, supliment de cultură al ziarului Click!.

P.S.: În altă ordine de idei, a rămas mai puţin de o săptămână până la începerea Les Films de Cannes a Bucarest şi programul proiecţiilor nu e disponibil. Altfel spus, dacă aş vrea să-mi cumpăr bilete în avans pentru a evita cozile şi ghionturile hipsterilor/snobilor excitaţi că se dă filme must-see la Studio, nu am nici o şansă azi, mâine sau poimâine. De ce? Nu ştiu! Sau poate pentru că e mai simplu ca organizator să inunzi Facebook-ul cu zorzoane vag informative decât să faci ceva cu adevărat util pentru spectatori. Drept pentru care, în dreapta sus, în sidebar, la Delicatessen, o să pun un link şi mai sugestiv. Poate s-or trezi cândva... Undeva...!

Update la P.S. (duminică, 14 octombrie, 19.00):

La nici 24 de ore după publicarea acestui post scriptum, organizatorii - îmi vine să zic şuşei, pentru că nu-i amesteci pe Leos Carax sau Carlos Reygadas cu Sergiu Nicolaescu, dar na, nu poţi avea astfel de pretenţii la ediţia a 3-a, eventual la a 150-a!- au publicat programul pe site. Nu mai pun link fiindcă şi aşa le-am făcut promovare aici cât n-au fost în stare să-şi facă în două săptămâni. În schimb, partea cu uploadarea programului în pdf still sucks. Motiv pentru care linkul din sidebar rămâne nemodificat! À bon entendeur, salut!

[Rant over, Beethoven]