Hello, strangers!

Hello, stranger...

This is a private (from time to time) blog for my cinematic obsessions and scintillating (one-sided) reflections about movies. Feel yourself at home!

09 noiembrie 2012

Un minifestival eclectic, prea eclectic poate, experimental, feminist

Zilele Filmului German, 9-15 noiembrie, Bucureşti, Cinema Studio.

Prin nu ştiu ce hazard al programărilor, evenimentul de faţă e prins la mijloc între Festivalul Filmului Polonez (organizat excepţional până la ultimul detaliu, cu n+1 clase peste hipstereala cu snobi la filmele de Cannes) şi Zilele Filmului Irlandez (15-16 noiembrie, la ICR). Main attraction e, fără îndoială, Barbara de Christian Petzold (Ursul de argint pentru regie la ultima Berlinală). După atrocele rateu cu neo-noir-ul Jerichow, Petzold revine cu un film intimist, perfect calibrat stilistic, povestea unei femei din fosta DDR, medic, ce vrea să ajungă dincolo, în BDR, dar sfârşeşte, via STASI, într-un spital uitat de lume. De văzut musai e şi Charlotte Rampling - The Look, un fascinant documentar-omagiu semnat de Angelina Maccarone, o privire îndărătul vieţii şi rolurilor incarnate de nonconformista actriţă de la The Night Porter la Swimming Pool. Solilocvii tăioase, opinii abrazive, trimiteri spre Foucault, evocări ale unor prieteni (Paul Auster, de ex.) sau a unei surori ce s-a sinucis, servituţile senectuţii, toate acestea şi multe altele într-un mix autoreferenţial impecabil filmat şi montat.


Ar mai fi Der Wald vor lauter Bäumen (dir. Maren Ade/2003), un film adânc ancorat în social, totuşi un pic cam tras de păr pe alocuri... În rest sunteţi pe cont propriu cu o selecţie dominată de scurtmetraje şi producţii mai mult sau mai puţin feministe. Prețul unui bilet e de 10 lei. Există și posibilitatea de a cumpăra un abonament de 4 intrări a 7 lei fiecare de unde rezultă că mai rămân bani şi de suc sau apă plată. Toate filmele sunt subtitrate în limba română. Programul complet e găsibil aici (din păcate fără prezentarea filmelor).