Hello, strangers!

Hello, stranger...

This is a private (from time to time) blog for my cinematic obsessions and scintillating (one-sided) reflections about movies. Feel yourself at home!

31 august 2009

Ultimele două din primele zece

Întâmplător din acelaşi film - Jackie Brown, de unde aş fi putut alege la fel de bine personajul titular (alocat lui Pam Grier) sau cel care îi dă târcoale acestuia: Max Cherry (Robert Forster). Fiind o chestiune extrem de subiectivă, m-am oprit asupra a doi tăntălăi, fiecare în felul lui, genul de proşti de care nu trebuie să-ţi fie milă, fiindcă, oricum i-ai privi, nu depăşesc condiţia de "volume în spaţiu" [asta este faimoasa expresie atribuită lui Antonioni vorbind despre actori; în comparaţie cu el, Hitchcock era un finuţ: îi numea, glumind, fireşte, vite (cattle)].

10. Loius Gara (Robert de Niro)

Al doilea Louis din carieră, după Louis Cyphre în Angel Heart. Un rol de idiot patentat, în care de Niro intră ca în brânză. Prima şi singura colaborare cu Tarantino, memorabilă fără doar şi poate. Din punctul meu de vedere, prestaţia de aici e în primele 5 avute de el în anii '90 (după cele din Heat, Casino, Goodfellas şi Wag the Dog). Loius Gara moare stupid, fără artificii (scenaristice sau de alt soi), în ton cu viaţa lui de până atunci. Unul din motivele pentru care de Niro merită aplaudat aici e acela că reuşeşte să-l facă pe ipochimen atât de şters & antipatic (fără a apela, de exemplu, la trucurile oribile care te fac să-l urăşti pe Max Cady în Cape Fear), încât nici nu te gândeşti prea mult că a sărit din schemă.

9. Melanie (Bridget Fonda)

Sau "blondă şi proastă cum ne-ai plăcut nouă", ca să parafrazez o piesă folk foarte cunoscută. I-a ieşit minunat. Cu toate acestea. Bridget Fonda n-a fost altceva decât o muză de tranziţie. pentru Tarantino. Ceea ce trebuia să fie a career lifting pentru ea a rămas la stadiul de proiect, apariţiile sale ulterioare fiind foarte departe de poalele muntelui pe care o urcase șerpașul QT, aşa că, în 2002, cu un nou proiect pe planşă, acesta s-a reorientat spre Uma Thurman, căreia i-a croit un rol şi costume de gală. Bridget a rămas un widget. Și atât!

[Louis and Melanie are looking at a picture]
Melanie: That's Japan.
Louis: Uh, looks like... I can... It shows...
Melanie: Wanna fuck?
Louis: Yeah.
[three minutes later]
Melanie: That was fun.
Louis: Yeah, that hit the spot.
Melanie: Now, we can catch up.
Louis: Yeah.
[heavy breathing]
Louis: Got a beer?
Melanie: Sure. In the fridge.

Niciun comentariu: