Hello, strangers!

Hello, stranger...

This is a private (from time to time) blog for my cinematic obsessions and scintillating (one-sided) reflections about movies. Feel yourself at home!

24 aprilie 2021

Cvasimilitudini III.32 [The Dancing Dwarf] (Day 24)

N-ai cum să nu apreciezi geniul lui Murakami, n-ai cum. 

Firește că de-aici și până la Twin Peaks este doar un simplu racord de executat. Iar întrebarea a cui a fost ideea primește un răspuns chiar de la Murakami în interviul din care citez fix partea care ne interesează [îl puteți citi aici]. Fără a-și aroga vreun merit, simplă coincidență, zice el. Oricum povestirea în speță a fost scrisă și publicată cu ceva timp înainte de difuzarea serialului (pentru conformitate, textele incluse în The Elephant Vanishes, printre care și The Dancing Dwarf, apăruseră în diverse reviste între 1980 și 1991). 


Aș putea merge cu apropierea (paralelismul?) și mai departe, căci mi-e la îndemână: cum ziceam mai sus, volumul în care a fost inclusă proza despre care fac vorbire aici se numește The Elephant Vanishes, iar Lynch are un film (lansat în 1980) intitulat The Elephant Man. Poate ar trebui să facă un film împreună, fie și un documentar.

Unii ar putea întreba: dar de unde știm, totuși, că Lynch nu s-a inspirat din povestirea asta? Păi. știm, dudes & dudettes, pentru că avem răspunsul mai jos:


Se numește Three Studies for a Crucifixition și îl are ca autor pe Francis Bacon, sursă constantă de fascinație pentru Lynch (am mai atins topicul ăsta aici, de pildă).