Hello, strangers!

Hello, stranger...

This is a private (from time to time) blog for my cinematic obsessions and scintillating (one-sided) reflections about movies. Feel yourself at home!

16 octombrie 2009

Portretul unei absenţe


 
Elvis a fost compus, recompus şi descompus în sute de filme, biografice sau nu. Unul din cele mai epustuflante portrete mi se pare a fi cel reuşit de Tony Scott în True Romance, pe un scenariu de Tarantino. Val Kilmer e The King of R'n'r şi e atât de greu vizibil încât e ubicuu, dacă nu vă cauzează paradoxul.

E o nălucă, un spectru, o umbră cu funcţie de mentor/sfetnic ce i se arată în clipe de cumpănă lui Clarence Worley (Christian Slater), aşa cum Creatorul i se arăta lui Noe sub forma unui curcubeu sau lui Moise în chip de rug aprins. Respectând logica narativă şi fişa postului pentru un astfel de rol, Tony Scott e parcimonios cu Elvis: îi rezervă câteva zeci de secunde şi îi răsfrânge imaginea în diverse oglinzi, camera fiind out of focus (cu excepţia cadrelor din semiprofil). Dar asta nu e o problemă, căci vorba unui cântec he has that halo... Şi asta e de-ajuns!

7 comentarii:

pantacruel spunea...

apropo, l-ai vazut pe tarantino in primul lui scurt metraj? ce freza de elvis presley avea? :D

dupa ce am citit cronica ta, am zis sa vad (revad?) true scott. mi lam tras acum. uitasem ca si-a bagat coada si tony scott pe acolo, iar o combinatie tarantino/scott este prea prea pt mine!

p.s.
unde naiba ai gasit cuvantul ala, 'epustuflant'?! a trebuit sa ma uit prin dex ca sa pricep unde bati :)

pantacruel spunea...

iarasi am uitat o liniuta pe undeva. dar pe blog sunt iertate liniutele. nu? :)

cinesseur spunea...

cronică e prea mult spus. e mai curând un crochiu, o dantelărie pe marginea unui detaliu, căci, nu-i așa?, marii (Dumnezeu, diavolul etc.) și micii (un regizor, un scriitor etc.) autori se ascund în detalii. acuma că tot m-am pornit, trebuie să spun că Tarantino nu a fost prea încântat (deși niciodată, după știința mea, n-a zis-o răspicat) de modul în care i-a prelucrat Scott scenariul, care, în varianta originală, era cam ca "Pulp Fiction" la nivel structural și fără finalul de tip hallmark. am reușit să găsesc varianta Tarantino cut pentru "True Romance" și trebuie să admit că există ceea ce în fizică se cheamă diferența specifică (îl am și p-ăsta pe DVD, ceea ce face dificil un eventual transfer). cred, totuși, că dacă pui nițică râvnă în căutările tale, îl vei găsi in all the right places ;)

p.s.: epustuflant l-am găsit în niște cărți scrise de niște băieți fini din Occident, Franța mai exact :))

cinesseur spunea...

se iartă, se iartă, cum să nu?! ai zis și "true scott" în loc de "true romance", da' se iartă și asta ;)

pantacruel spunea...

true scott?! asta e f misto. imi place chiar si mie! :p

als spunea...

of, ce va place sa va rasfatati... amindoi ;P

cinesseur spunea...

@als: do we really?