
Hello, strangers!
This is a private (from time to time) blog for my cinematic obsessions and scintillating (one-sided) reflections about movies. Feel yourself at home!
31 august 2010
The Killer Inside Me: teaser

30 august 2010
29 august 2010
"Four is what...?" (1)
There's no charade, there's no tricks or scheming schemes. In fact, the things are quite simple: every goddamn sunday, or should I say Any given sunday?, I will review a movie in... four frames. Because "four means something...". We know that from Vanilla Sky and... Pythagoras. Or the other way around. Did I say goddamn? I think I did. Well, I was trying to say Godard. For a good start!
Bytesize: Kate Back-in-sight (III)



27 august 2010
Old school title design

„My initial thoughts about what a title can do was to set mood and the prime underlying core of the film’s story, to express the story in some metaphorical way. I saw the title as a way of conditioning the audience, so that when the film actually began, viewers would already have an emotional resonance with it.” (Saul Bass)
Un trailer old school (şi un film aşijderea)
26 august 2010
25 august 2010
Călinescu (George) și cinemaul
Problema lui e că e incapabil să rezume povestea, drept pentru care o înmagazinează și redă într-o manieră extrem de personală. Bazându-se pe memoria-i prodigioasă, el povestește în stilul lui CTP, cadru după cadru, în ordinea succesiunii imaginilor pe ecran. Pasajul e de un comic devastator și mă întreb dacă nu cumva ironia călinesciană amenda sinecdotic frivolitatea cinematografului și a celor care-l frecventau în epocă?!
Iată pasajul:
— Întâi arată un puț cu roată, pe urmă vine o fată cu o găleată mare, apoi apar doi bătrâni, un moș și o babă care vorbesc între ei, pe urmă arată cum trage fata găleata după ea, baba se răstește la ea și moșul o lovește cu un bici, apoi arată pe fată închisă într-o odaie goală, mâncând un codru de pîine, apoi e noapte și fata deschide geamul.
— Ce-i asta, ce înseamnă asta? întrebă iritat moș Costache. Așa e la cinematograf?
— Așa e! răspunse naiv Titi.
— Dacă e așa, e urât! constată bătrânul și nu vru să mai asculte.
Bătrănul nu bănuia că Titi nu înțelegea afabulația filmelor și le confunda cu o succesiune de imagini, a căror sinteză nu era în stare s-o facă, fiindcă nu pricepea nici inscripțiile în franțuzește. Când filmul îi plăcea mai mult, atunci Titi își procura un program cu desene sau fotografii de actori din colecția Pathé-Frÿres și le copia în pastel sau în acuarelă.”
24 august 2010
So in love with Margot! (after the wedding)
"It’s all a concrete wasteland."
Cum se schimbă totul! Într-o clipită. Gândul îți zboară în toate direcțiile ca un zmeu scăpat din mâna firavă a unui copil. Cutia cu ciocolată, fină, cum altfel?, stă de câteva ore pe masă. Ai deschis-o într-o doară și, ca la un semnal, frânturi de amintiri au năvălit de parcă ar fi fost ferecate înăuntru şi abia aşteptau să iasă. Mrs. Gump avea dreptate: Life's a box of chocolates, Forrest. You never know what you're gonna get. Dar nu aveai de unde să știi asta. Ai abandonat-o în grabă și ți-ai turnat coniac în paharul cu picior înalt. Ai gustat o picătură. De-atunci au trecut ore. Și tu încă privești în gol.
Te plictisești, my dear. Ai născut a doua oară, însă nu ai găsit în asta sensul pe care-l căutai. Îți umpli găurile negre de timp cu imagini ale străinilor văzuți pe stradă, chipuri rămase în memorie prin geamurile automobilului. Ca și când... Ce-or face oamenii aceia acum, sunt ei fericiți sau disperați? Ce-ai face tu dacă ai fi în locul lor? Ce bine ar fi să ai o viață normală! Fantezii fără acoperire. Și câtă nevoie ai avea să te țină cineva de mână! Și să tacă. Îți muști limba până la sânge. Coniacul o fi un bun coagulant? Ar fi trebuit să întrebi când l-ai cumpărat. Dacă Internetul s-ar fi inventat ai fi căutat acolo.
"I’m so tired. I’m tired of smiling when I’m not in the mood, and of a husband I never feel." Vorbești cu draperiile prin care lumina își face drum cu maceta. Niciodată nu răspund. Mi s-a întâmplat și mie. În zilele mele de glorie.
Privirea îți alunecă pe măsuţa de sticlă din dormitor și te întrebi cum ai ajuns să porți o astfel de rană în suflet. Cum ai ajuns în colivia asta? Și cum ai ajuns să ai iluzia că te miști când, de fapt, stai pe loc? Numb! Ce balet ridicol, îți spui. Zâmbete de complezență, vorbe să fie spuse, clișee peste clișee, un coşmar formalizat. Climatizat, cum ar zice Miller. În fotografiile din copilărie zâmbeai. Acum ești o sumă de rictusuri. Când ți-a fost inoculat virusul?
"I wish I was like those strangers below, normal."
Normalitatea nu e decât o chestiune de consens, my dear. Dar ce minunată evadare va fi într-o zi... Nu va mai fi nevoie să te prefaci. Zâmbetul va fi zâmbet, atingerea, atingere. Vei pune exact cât e nevoie într-un gest fără teama că ai greșit gramajul. Cum de nu ți-ai dat seama până acum?
Și totuși, rămășițe din viața de dinainte, din viața risipită printre piese de mobilier stil și sentimente de împrumut, chiar dacă acum îndepărtate, vor străpunge cumva barajul și nu te vor lăsa în pace. Numai că tu, my precious love, ai acum puterea de a vedea dincolo, ai puterea de a schimba întunericul în lumină, ai puterea de a fi, în sfârșit, tu însăți. Copilul fericit din fotografiile de demult.
Nu mă privi așa. Or să te doară ochii!
P.S.: Fear of Fear a fost lansat în Germania pe 8 iulie 1975. Au trecut 30 de ani până am reușit să văd acest film, unul din cele mai bune făcute de Fassbinder (film de televiziune, de unde și slaba sa re-cunoaștere). Rândurile de mai sus sunt un fel de declarație de dragoste pentru Margot, personajul interpretat de Margit Christensen (also Petra von Kant, pentru cunoscători). Ochi mai triști ca ai ei şi totuşi atât de calmi în tristeţea lor, rar am văzut pe ecrane.
23 august 2010
Monday Monologue (XII)

P.S.: La vremea aceea, Lean nu putea încheia acest film decât convenţional, previzibil. Nu era momentul să rişte un scandal cu un final ambiguu sau de-a dreptul ultragiant pentru moravurile unei epoci răvăşite de război. La aproape 65 de ani distanţă, sfârşitul ales de Luca Guadagnino pentru al său Io sono l'amore nu mai şochează pe nimeni (iar Tilda Swinton e magistrală).
22 august 2010
Natalie, my black swan
21 august 2010
Synecdoche. New York I love you (by Charlie Kaufman)
Synecdoche, New York e ca o funie într-un sac închis la gură și aruncat în remorca unui camion hurducăind pe drumuri pentru care asfaltul e o himeră. And what a trip! Adevărul e că nu te poți aștepta de la Charlie Kaufman să aibă vreo urmă de compasiune faţă de convențiile construcției dramatice, însă chiar și după propriile lui standarde, filmul ăsta e o ciudățenie care sfidează însăși definiția noțiunii. Prima oră e ok, următoarea jumătate de oră e rezonabilă chiar dacă faci eforturi să nu pierzi șirul, ultima parte e (ca) o aterizare complet ratată. Sigur că având de-a face cu un autor tricky e greu de spus dacă lipsa de experiență într-ale regiei e cauza sau poate chiar așa a vrut el să iasă, tocmai pentru a exprima una din liniile de forță din film: ratarea.
Şi dacă tot avem o sinecdocă în titlu, prilej pentru unii să se-ntrebe da' de ce?, depășim în viteză omofonia aproximativă cu Schenectady, orășelul satelit al New York-ului în care e am- și de-plasată (non)acțiunea, pentru a ajunge la teribilul efect de infinit creat de următoarea situație: un actor îl joacă pe actorul care îl joacă pe actorul care îl joacă pe autor până când actorul devine actriţă şi preia frâiele din mâinile unui autor/regizor obosit și beteag (închipuit). Mă mai urmăriţi? Inception anyone?
În toată nebunia asta, pe care domnul regizor nu se omoară s-o explice, Philip Seymour Hoffman e Caden Cotard, autorul/directorul de teatru ce pare clona unui Kaufman pornit în căutare de personaje. Pe traseu e prins în jocul viziunilor bizare, noțiunea de timp se elasticizează, apar diverse femei pe care le-ar iubi dar nu prea știe cum, nu știe ce, cum și când să le ceară, iar când află e cam târziu etc. Samantha Morton, Catherine Keener, Hope Davis, Michelle Williams și Emily Watson sunt femeile care-i jalonează viaţa și opera (minima? magna?), lăsând urme pe care Kaufman are a(ma)bilitatea să nu le trateze pe divanul lui Lacan.
Synecdoche, New York e începutul lui Charlie Kaufman în regie. Spunând asta, urmează niște asocieri rapide: Being John Malkovich, Human Nature, Confessions of a Dangerous Mind, Adaptation și etern strălucitorul Eternal Sunshine of the Spotless Mind (pentru toate a scris scenariile). Și tocmai aici e problema: cu o ștachetă atât de sus fixată se pare că e greu să-ți dobori recordul din prima. Poate din a doua sau a treia încercare. Cam de tot atâtea vizionări, de nu cumva mai multe, e nevoie pentru a izbuti să risipești din disonanța cognitivă sau frustrarea pe care ţi le infuzează deambulările kaufmaniene prin abatajele minții sale și - sinecdotic - ale minților noastre.
P.S.: „All the world's a stage / And all the men and women merely players…” (pentru cunoscători)
20 august 2010
O ciudățenie
19 august 2010
18 august 2010
Love and Other Drugs
O versiune complementară a acestui trailer, cu Word Up by Cameo pe fundal, găsiți aici!
17 august 2010
Inception: un "Minority Report" mai scăpătat
Fireşte, dacă ne uităm la cusături, la finisaje, la partea tehnică, Inception e un action impecabil. Problema e că a face un action impecabil tehnic e destul de ușor în zilele noastre, mai ales când te numești Nolan. Dar nu aici e miza
De pildă, găsesc absolut impardonabil pentru un regizor (ce se vrea) mare opţiunea de a neglija „etica intervalului” atunci există toate premisele s-o transformi în element forte (Michael Mann ştie cum s-o facă!). Culmea e că, în Inception, Nolan nici măcar de o cinetică a intervalului nu (mai) pare atras. Sunt destui făcători de filme care se șterg la fund (sau nas) cu noţiunea. Michael Bay e unul din aceştia. Pentru el, doar ritmul e important, iar ritmul e dictat de montajul rapid, numai bun pentru cei cu short attention span. Între cadre de cel mult 5 secunde nu mai e loc de interval, adică de acel spațiu indispensabil spectatorului pentru a interioriza convenția, de acel teritoriu prop(p)edeutic pe care iluzia, speranţa sau anticiparea şi-l împart mai mult sau mai puţin frăţeşte.
Nolan are mai multă minte şi ştiinţă de-atât, dar se apropie periculos de mult de Bay pe altă cale: oferă totul pe tavă. Explică, ţine să demonteze mecanismul, e preocupat până la pedanterie să arate cum acesta funcţionează ca nu cumva să rămânem interruptus mental. Dezleagă misterele sub ochii noștri. Ori, se știe, nici un magician, amator sau profesionist, nu-și expune trucurile din dorinţa de a fi popular, simpatic, înţeles. Doar le foloseşte, lâsându-ne nouă plăcerea de a ne sparge capul cu întrebări descuietoare. Cum naiba să faci una ca asta, îmi tot ziceam pe măsură ce prestidigitatorul Nolan îşi etala gimmick-urile (sau niturile de trecere de la un nivel la altul), când tocmai utilizând o formulă narativă de tip matrioșkă (sau dream a little dream a little dream a little dream) aveai ocazia ideală de a mă lăsa (și pe mine) să visez la ce faci/spui acolo??? Ca-n Memento! Sau Insomnia. Cum să elimini intervalul, fie şi involuntar (dacă e involuntar e şi mai grav!), când între poveştile astea era loc berechet pentru astfel de supape? Bref: Inception e un splendid rateu, un film neterminat, ceva între o sporovăială agreabilă pe scara rulantă şi un discurs pretenţios drapat în concepte jungiene.
P.S.: Final deschis? Să fim serioşi! Nu e deschis pentru spectator, ci pentru franciză!
Inception: teaser (II)
Michael Bay? Da, ați citit bine ;)
16 august 2010
"You're frozen when your heart's not open"
Deși s-a tot străduit încă de pe vremea când era cu Sean Penn, adică de pe la mijlocul anilor anilor 80, singurul rol memorabil al Madonnei rămâne Evita în filmul lui Alan Parker. Aș mai adăuga contribuția decisivă la un soundtrack 007 - Die Another Day, plus ex(h)ilaranta "apariție" în contumacie din Reservoir Dogs! Dincolo de astea, videoclipul de față e o lecție de cinema in nuce și, în același timp, una de rebranding total pentru un artist. Cine e în spatele videoclipului? Ei, hai, nu se poate să nu știți! The one and only wunderkind Chris Cunningham (într-o lume ideală, omul ăsta ar fi un alter ego). Era să uit lucrul esențial: Happy Birthday, sweetie!
P.S.: În plan strict personal, melodia îmi aduce aminte de Diana, una din cele mai bizare ființe cu care am avut de-a face în toate cele. Sometimes, I miss you, darling! (postul îți este dedicat, btw!)
Monday Monologue (XI)


15 august 2010
Orătăniile şi zeiţa ieşind din valuri
În ce-o priveşte pe Catherine Deneuve, ea nu iese doar din valuri, ci încearcă să iasă şi din pielea personajelor glacial-frigide în care o distribuiseră Bunuel sau Truffaut. Nu numai decorul sud-american o ajută, ci şi Yves Montand, aflat şi 'mnealui într-un soi de tentativă de a schimba direcţia după tot felul de roluri serioase, de nu cumva, unele, chiar mai mult decât atât (cel din État de siège îmi vine la repezeală în minte). Le Sauvage e o comedie decentă, făcută după toate regulile genului, în care găsim, totuşi, câteva cireşe confiate cu scopul de a individualiza produsul. Jean-Paul Rappeneau n-a produs capodopere la viaţa lui. E un autor de mijlocul clasamentului, cu filme - unele - extrem de populare (mă gândesc la Cyrano, sufocat, în 90, de Cesar-uri şi de public), lucru care-i confirmă statutul de meseriaş (plus că a lucrat ca scenarist cu Louis Malle). Deşi are un portofoliu destul de rarefiat - 8 filme, cu totul, din 1958 încoace - producţiile sale au fost mai întotdeauna garnisite cu megastaruri (Bardot, Deneuve, Binoche, Montand, Belmondo, Mastroianni, Depardieu). În cazul lor, n-a ieşit mai nimic memorabil (cu vreo două excepţii, hai trei).
Q & R avec Jean Pierre Melville

Q: Is cinema important?
Q: What did you do?
R: I produced and directed Le silence de la mer. (...) I think I was already a professional. On the technical level, there wasn't much left to learn. What I had to learn was how to make a film. That's different from knowing the technical side.
Q: You produced it yourself?
R: It was difficult, but I managed. When I had money, I'd buy film and we'd shoot. I think your first film should made with your own blood.
Q: Do you enjoy editing?
R: Very much. It's without a doubt what I enjoy the most. That and writing. Writing and editing. In other words, the inspiration and the finishing touches. Those are two major phases in a film.
Q: Do you like filming?
R: Not at all. Filming is absolutely horrible. I call it „tedious formality”. I hate shooting.
(trnscriere făcută de subsemnatul pe baza unui mateial-bonus inclus pe DVD-ul Le Samourai, ediţia Criterion)
14 august 2010
13 august 2010
Another undisputable truth!
Azi, era cât pe ce să se întâmple contrariul! I'm safe now!
P.S.: Despre Inception voi spune ce am de spus luni, cel mai târziu marți. Mai sunt câteva detalii de pus la punct. Și virgulă. Le mulțumesc tuturor celor care, azi, au interogat Google using these key words: "cinesseur inception". It means a lot to me!
12 august 2010
Inception: teaser (I)
"Where are the snows of yesteryear?"


Additional info: Yesteryear e invenția lui Rossetti, cel ce a tradus poemul lui Francois Villon în engleză, în încercarea - pe deplin reuşită, IMHO - de a găsi un echivalent perfect pentru acel d'antan din ultracelebrul vers Mais où sont les neiges d'antan?
11 august 2010
Written and Directed by...
15 ani
I take a look at my life and realize there's nothing left.
'Cause I've been blasting and laughing so long
That even my momma thinks that my mind has gone.
Nu se aude nimic. De ce nu cântați? Hai să mai încercăm o dată...
As I walk through the valley of the shadow of death...
Nu merge nici acum.
I guess you can't,
I guess you won't,
I guess you front,
That's why I know this post is out of luck, foo!

Pastime Paradise: the song (total classic)
Gangsta's Paradise: the video (Pfeiffer kind of porn)
Dangerous Minds opened 15 years ago, today, 11 august.
10 august 2010
Ambasador pentru Cinesseur (cu mandat clar şi durată limitată)
Condiţia ar fi una şi bună: să scrie un text pentru Cinesseur, un special guest post cum ar veni, pe marginea acestui film cu o distribuţie completamente ţăcănită.
Nu va fi o selecţie. Voi merge pe principiul primul venit, primul servit. Tocmai din acest motiv las deschise comentariile până la momentul stabilirii unui reprezentant. Celelalte detalii vor fi puse la punct pe email.
09 august 2010
Monday Monologue (X)


(Werner Herzog as himself in Les Blank's extraordinary feature-length documentary, Burden of Dreams - 1982, that closely follows the struggle of the worldwide acclaimed German filmmaker and his sisyphean efforts to complete the epic feature Fitzcarraldo, against desperate odds in the Amazon basin).
Monologul lui Herzog apare undeva spre final şi e echivalentul unei descătuşări, chit că la acel moment încă nu trăsese ultimul cadru la Fitzcarraldo (aveau să mai treacă nişte luni până să ajungă acolo). Tocmai din perspectiva asta l-am inclus: trebuie să auziţi vocea lui Herzog! E vocea unui om care a petrecut aproape 5 ani în junglă, autoexpunându-se la tot soiul de privaţiuni şi pericole, numai şi numai pentru a duce la capăt un proiect în care, într-o vreme, mai credeau doar el şi indienii machiguenga. E o voce în care accentul german se abate ca o grindină asupra cuvintelor englezeşti iar rafala asta scoate în relief frustrarea, amărăciunea şi încrâncenarea celui ce luptă aproape de unul singur. Atenţie, de exemplu, cum articulează It's a land that God, if he exists has... has created in anger sau Even the stars up here in the sky look like a mess. Dar mai e ceva în glasul lui: credinţa nestrămutată într-o idee: cinemaul. E vocea unui om obsedat de această idee dincolo de orice instinct de conservare.
08 august 2010
07 august 2010
"Why don't you ask me to my face, bitch?"

Here and there
03 august 2010
Floating pigs
02 august 2010
Monday monologues (IX)

Plus: the opening scenes
01 august 2010
That's why we should love Marty
Finalul filmului e acesta, pus așa cum am zis că-l pun în ps-ul textului despre Shutter Island.
Tras dintr-una, fără brizbrizuri, camera valsează grațios, cadru strâns, cadru larg, apoi tot mai larg, spațiul se deschide pe măsură ce travul se retrage ușor, cu discreție, ca un înger întârziat la apelul de seară. În urma lui vedem The Band desfășurându-se (da, da, nu scapă nici umbrele, firește!), fade out, end credits roll și... gata. Cinema! Ca simplu amănunt anecdotic, căutați pe generic câți additional DoPs au lucrat la The Last Waltz și mai ales cum se numesc.