Hello, strangers!

Hello, stranger...

This is a private (from time to time) blog for my cinematic obsessions and scintillating (one-sided) reflections about movies. Feel yourself at home!

03 octombrie 2010

CineQuiz (octombrie). And the winners are...

Trei la număr: Richie, Alta_ & himerya

Câștigător moral (fără diplomă): Algernon

Răspunsul corect: Generation Kill (2008), producție HBO în spatele căreia se află nimeni altul decât David Simon, adică geniul "vinovat" și de lansarea celui mai bun serial tv ever: The Wire.

O scurtă paranteză (necesară, veți vedea de ce):

Generation Kill e, la ora actuală, poate cel mai sincer și mai profund discurs pe care americanii l-au scos la înaintare în ultimii ani pe tema războiului. Fără emfază, fără patriotisme de trei lei, fără sirop. Generation Kill vorbește, în primul rând, cu multă detașare și ironie mușcătoare, despre psihologia trupeților, despre raportarea lor la superiori și la un război în care vin doar ca să dea un sens descărcării de adrenalină, un război despre care știu destule și o spun pe șleau & foarte plastic în discuțiile dintre ei (unele bune de predat la cursurile de politologie). Din aceste motive, dar nu numai, eu îl văd FILM. Unii îi spun, raportându-se la manualul cu definiții, TV mini-series (dar ce-are a face acest blog cu definițiile reci?). Eu spun că  depășește această condiție, așa cum Riget-ul lui von Trier depășește această condiție (discut aici strict în termeni de valoare), fiind un FILM, acoperind adică, toate sensurile acestei noțiuni. 

Aceasta e explicația pe care vreau s-o dau ca urmare a deciziei de a modifica regulile din mers, la sugestia lui Algernon, cel mai bun prieten virtual pe care l-am avut vreodată. Atât de bun, încât, uneori, sunt tentat să cred că nu există! El mi-a atras atenția, mai întâi pe email, că ar fi în interesul competiției și al concurenților să fac schimbarea. Argument corect, adus ulterior și de Richie în comentariul său. Așa a apărut hint-ul, adică relaxarea grilei de selecție. În ce-i privește pe concurenți, sunt convins că nu doar premiul în sine (surprinzător și tentant!) e motivația, ci mai ales dorința de a-și testa limitele culturii cinematografice. Cred că asta e o satisfacție mult mai mare decât aceea de a intra în posesia unui premiu, drept pentru care le mulțumesc din suflet pentru participare, implicare și toate celelalte.
Next is November. Sweet November CineQuiz!

P.S.: Adresele de email a doi dintre câștigători le cunosc. Adresa lui Richie sper s-o găsesc pe blogul lui. Dacă nu e, îl rog să-mi trimită un blank message pe mailul din profil.