Hello, strangers!

Hello, stranger...

This is a private (from time to time) blog for my cinematic obsessions and scintillating (one-sided) reflections about movies. Feel yourself at home!

13 octombrie 2010

Edith


Iepuraşul Rabbit
a deschis un debit,
unde-i dă pe credit
domnişoarei Edith
morcovi, nu tutun
(că-i inoportun
şi în plin discredit).

Domnişoara Edith
rade bine-bine
morcovii pe credit
şi pe urmă,-i ţine
la uscat, iar ei
se fac tăiţei
ca pe cap, la Edith,

păru-i creţ şi roşu,
roşu zis carotte, -
care-i foarte roşu,
însă nu de tot,
întrucât, cu-un franj
bate în oranj
(ce-i un semi-roşu). (...)

Doamna din imagini e Cate Blanchett. Între Kate Winslet şi Cate Blanchett voi merge oricând pe mâna doamnei B. Sau de mână cu ea! Imaginile sunt din Bandits, un film uşurel, dar extrem de fâşneţ, un film în care ea, din postura de soaţă neglijată pornită din prea multă blazare conjugală în aventura vieţii, e sarea, piperul şi restul condimentelor ce dau gust şi consistenţă unui subiect care, altfel, ar fi îngroşat lista comediilor fără orizont (de aşteptare).

În Bandits, Cate Blanchett e... Kate Wheeler, însă numele e complet neesenţial. Pentru mine, în acest film ea e şi va rămâne Edith care ia pe credit de la iepuraşul Rabbit, morcovi, nu tutun (Dunhill roşu sau ceva similar, deşi ceva similar nu există!). Și probabil că mai ia și alte bunătăți pe care le gătește într-o secvență excepțional asortată cu o melodie pe care unii ar putea-o considera cheesy. Și probabil că așa și e în orice alt context decât acela. În caz că nu e clar: Edith din Rimelările lui Şerban Foarţă joacă (pentru mine) într-un film povestit impecabil  de Barry Levinson. Motiv s-o iubesc once more & again!