Hello, strangers!

Hello, stranger...

This is a private (from time to time) blog for my cinematic obsessions and scintillating (one-sided) reflections about movies. Feel yourself at home!

05 august 2012

Un punct de vedere

Nu am nici o ezitare: e nevoie de critici de film şi de obiectul muncii lor cum, de altfel, e nevoie de critici de (c)arte. E drept că în comparaţie cu alte surate, critica de film a pierdut teren, însă nu ştiu cum se face că lucrul acesta e vizibil mai ales în România. Aici, pe fondul a tot soiul de cauze, s-a ajuns într-o situaţie aproape critică, dacă-mi este permis calamburul: vocile autorizate din branşă, aşa puţine cum sunt, au fost acoperite de vacarmul părerilor emise într-o veselă ebuliţie de nespecialişti care, oricât s-ar căzni, nu pot depăşi bariera argumentărilor banal-maniheiste de genul „îmi place/nu îmi place”. Genul acesta de scriitură nici măcar critică de întâmpinare nu poate fi numit. 

Ce aţi citit so far e un fragment din răspunsul pe care l-am dat în cadrul unei discuţii cu o temă foarte la zi şi foarte la modă: „Mai este nevoie de critică de film?”. În general, dar mai ales în România, unde în zona asta domneşte un haos de nepovestit. Provocarea a fost lansată de colegii de la Blog de Cinema, cărora le mulţumesc că s-au gândit să mă includă în playlist, unul select aş zice. Cu o singură excepţie şi - pentru mine - o stânjenitoare alăturare. Dar asta e, au hasard Balthazar! Nu fac un rezumat al dezbaterii, ci vă invit pe voi să parcurgeţi toate opiniile şi apoi să (le) comentaţi. Aici sau dincolo.

10 comentarii:

Jovi spunea...

Sper ca nu noi eram exceptia... :) (Acum vor sari toti sa afle cine/care era exceptia)

Din pacate, ai dreptate in ceea ce ai spus, ceea ce se face acum in blogosfera nu e critica, ci doar impresii si pareri personale (inclusiv la noi pe blog). Cu cateva exceptii, pe care le-am enumerat odata si printre care te afli...

cinesseur spunea...

@Jovi: nu mă refeream la voi. munca voastră e de admirat.

pantacruel spunea...

prefer sa comentez aici, nu dincolo :P

pantacruel spunea...

citind ultima serie, opiniile lui mister c. si ale lui lady bazavan, nu pot decat sa fiu de acord cu autorul: stânjenitoare alăturare :))

cinesseur spunea...

@pantacruel: hahaha :)) s-a dus naibii tot misterul... :P

saramon spunea...

Mno... ce să zic, scuze de alăturare, dar așa s-o nimerit :)

cinesseur spunea...

@saramon: acum asta e, am împărţit pagina cu o infatuată. se cheamă prejudiciu de agrement. data viitoare o să mă asigur eu că nu se va mai întâmpla. adică o să întreb de la bun început cu cine urc în avion şi mai ales o să cer loc la geam :))

cri-cri spunea...

mi-ar plăcea să scrii despre un film, și abia apoi filmul să fie făcut, dar întocmai...:)

cinesseur spunea...

@hai c-ai fost nostimă, cri-cri ;)

supastaru spunea...

aia da critica de intampinare!