Hello, strangers!

Hello, stranger...

This is a private (from time to time) blog for my cinematic obsessions and scintillating (one-sided) reflections about movies. Feel yourself at home!

13 iulie 2014

Cvasimilitudini (XCI) [The Clonycavan Man]

Pentu un film cu zeci de layere ca Under the Skin fiecare (re)vizionare generează analogii care de care mai neaşteptate. De data asta, imaginile de mai jos, văzute în prima şi în a doua treime a filmului, mi-au adus aminte de mumia omului de Clonycavan (sau omul turbei irlandeze). Filmul lui Glazer are ca decor Scoţia (Edinburgh), dar geografia în cazul de faţă e un pretext ocurenţial.

Screenshots from Under the Skin (dir. Jonathan Glazer/2013)

sursă imagini: http://humanremainsfromthhdawnofhistory.weebly.com

„Bărbatul - sau ce mai rămăsese din el - s-a ivit din turba irlandeză într-o zi de iarnă din 2003, cu părul încă aranjat aşa cum fusese în ultimele clipe dinaintea morţii. La spate era tuns scurt; în faţă, lung de 20 de centimetri, era dat pe spate şi întărit cu răşina de pin. Iar acesta era doar începutul misterului. (...)

Au fost chemaţi arheologii, căci nu era vorba de o victimă oarecare: Omul din Clonycavan era o mumie de mlaştină, mărturia îmbălsămată pe cale naturală a unor ritualuri misterioase din epoca nord-europeană a fierului, secolele de dinainte şi de după Hristos.” (via)