Hello, strangers!

Hello, stranger...

This is a private (from time to time) blog for my cinematic obsessions and scintillating (one-sided) reflections about movies. Feel yourself at home!

24 august 2013

„I want to ride my bicycle...”/La Vuelta (1) [Los amantes pasajeros]

Deoarece prima ediţie „I want to ride my bicycle...”, ediţie dedicată Turului Franţei, a avut un neaşteptat, dar binemeritat succes, cea mai logică mişcare e să merg mai departe în/cu periplul cine-ciclist (sau ciclo-cinefil). De data asta, prilejul se numeşte Turul Spaniei/La Vuelta, ediţia a 68-a, care începe azi, în Galicia (peste 45 de minute, pe Eurosport).


E ultima ultima cursă de trei săptămâni a sezonului şi, practic, cel mai potrivit antrenament pentru Campionatul Mondial de Ciclism ce se va desfăşura la Florenţa. La start se aliniază 22 de echipe şi 198 de rutieri, care vor avea de parcurs unul din cele mai dificile trasee ever, organizatorii fixând nu mai puţin de 11 finişuri în căţărare. E şi motivul pentru care sprinteri de top (Cavendish, Greipel, Sagan, Rojas) au decis să rămână acasă. Sosirea va fi la Madrid, pe 15 septembrie, dar până acolo sau până atunci trebuie depăşite piscuri precum Alto de Haza Llana, Coll de la Gallina sau Peyragudes.

Considerat principal favorit nu numai pentru că ar fi evoluat on home ground, Alberto Contador, învingătorul de anul trecut şi marele perdant din Turul Franţei 2013, a declarat forfait. În aceste condiţii, duelul pentru tricoul roşu are în prim plan alţi iberici: Alejandro Valverde (Movistar), al doilea în 2012, şi compatriotul său, Joaquin Rodriguez (Katusha). Din ecuaţie, însă, vor face parte şi Vincenzo Nibali, Ivan Basso, Carlos Betancur, Sergio Henao sau Rigoberto Uran (în cazul acestora din urmă, totul depinde de strategia echipei din care fac parte - Sky, adică tocmai echipa care a dat cel mai recent câştigător al Tour de France, Chris Froome).

Şi ce-ar putea servi prologului mai bine, unul extrem de scurt şi uşurel (Vilanova de Arousa - Sanxenxo, 27 de kilometri, contratimp pe echipe), decât o imagine dintr-un film spaniol (Los amantes pasajeros), unul uşurel şi el, poate cel mai uşurel din filmografia unui cineast de categorie grea, Pedro Almodóvar?!

Viva la Vuelta! Vamos pedalear, compañeros!

P.S.: Ce mă distrează cel mai mult la screenshot-ul ăsta e marca bicicletei: priceless...