Hello, strangers!

Hello, stranger...

This is a private (from time to time) blog for my cinematic obsessions and scintillating (one-sided) reflections about movies. Feel yourself at home!

18 aprilie 2013

Cannes 66: pronosticurile mele vs. selecţia oficială

UPDATE (26 aprilie, ora 17:00)

Competiţia oficială a fost completată cu Only Lovers Left Alive, cel mai recent film semnat Jim Jarmusch, pe prezenţa căruia mizasem şi eu la momentul avansării pronosticurilor. Drept urmare, rata de succes a subsemnatului în materie de previziuni a ajuns aproape la 50% (în raport cu lista iniţială, repet)!


************************************************************

Organizatorii Festivalului de la Cannes au pus azi capăt zvonurilor şi speculaţiilor pe marginea pretendenţilor la Palme d'Or, anunţând filmele selectate pentru competiţie şi pentru Un certain regard. Dacă în ce priveşte deschiderea şi închiderea, alegerile erau cunoscute de ceva vreme (The Great Gatsby de. Baz Luhrmann, respectiv Zulu de Jérôme Salle, 1h45 each), de azi s-a isprăvit cu toate celelalte enigmele. Într-un post scris în urmă cu o lună şi jumătate am încercat să indic/ghicesc/anticipez filmele care vor concura pentru laurii anului 2013. Am avansat atunci 15 titluri, dintre care pe lista finală am regăsit cele 6 de mai jos:


Only God Forgives (dir. Nicolas Winding Refn
Le bleu est une couleur chaude [alternate name: La Vie D’Adele] (dir. Abdellatif Kechiche)
Lowlife [alternate name: The Immigrant] (dir. James Gray)
Jimmy P. [alternate name: Un Indien des plaines] (dir. Arnaud Desplechin) 
Venus in Fur/La Venus a la Fourrure (dir. Roman Polanski)
Michael Kohlhaas (dir. Arnaud des Pallières)

Un procent decent, raportat atât la lista finală, cât şi la lista iniţială de pronosticuri în care apărea şi The Bling Ring al Sofiei Coppola, film pe care selecţionerii l-au luat totuşi în calcul, dar numai pentru a fi proiectat în deschiderea Un certain regard (unde preşedinte al juriului este Thomas Vinterberg).

Iată şi celelalte 13 filme din competţie:
  • Borgman (dir. Alex van Warmerdam)
  • La Grande Bellezza (dir. Paolo Sorrentino)
  • Behind the Candelabra (dir. Steven Soderbergh)
  • Nebraska (dir. Alexander Payne)
  • Jeune & Jolie (dir. Francois Ozon)
  • Wara No Tate (dir. Takashi Miike)
  • Soshite Chichi Ni Naru (dir. Hirokazu Koreeda)
  • Tian Zhu Ding (dir. Zhangke Jia)
  • Grisgris (dir. Mahamat-Saleh Haroun)
  • Le Passé (dir. Asghar Farhadi)
  • Heli (dir. Amat Escalante)
  • Inside Llewyn Davis (dir. Joel & Ethan Coen)
  • Un Chateau en Italie (dir. Valeria Bruni-Tedeschi)
Preşedintele juriului e  Steven Spielberg şi, chiar dacă nu decide de capul lui, mă aştept la un câştigător de gradul III, gen Heli, Grisgris sau Michael Kohlhaas. Indiferent, însă, de calculele juraţilor şi favoriţii publicului sau al criticilor, pronosticul meu pentru actualul Palme d'Or e unul singur: Only God Forgives (dir. Nicholas Winding Refn).

 

Ce mai trebuie musai remarcat e ostentativa lăsare pe dinafară a lui Lars von Trier (de departe, bomba actualei ediţii). Ok, fusese declarat persona non grata pentru declaraţii aberante, dar Nymphomaniac se putea reprezenta şi singur, iar ca interfaţă pe covorul roşu erau actorii. Mă rog, nu plâng eu de mila danezului guraliv, „decât” îi consemnam absenţa (pentru mine surprinzătoare, cum surprinzătoare e prezenţa duetului Coen care-şi programase premiera anterior începerii festivalului).

În rest, la o privire sumară peste şi la reputaţia celor aleşi, e destul de limpede că selecţia e mai mult decât echilibrată şi destul de glam-provocatoare. Cu excepţia Americii de Sud şi a Australiei, celelalte continente şi şcoli de cinema cu tradiţie sunt reprezentate la vârf (şi paritar, ar comenta răutăcioşii), cu un plus de răsfăţ pentru regizorii francofoni. Cât despre noi, putem sta liniştiţi pe locurile noastre: spre deosebire de Berlin, la Cannes nu vom mai fi invitaţi să susţinem pe cineva (sau ceva). În afară de Tudor-Cristian Jurgiu care a prins selecţia Cinéfondation cu Acvariul, nimic altceva la orizont!

Other highlights

* Special Screenings

Otdat Konci (dir. Taisia Igumentseva) 
Seduced and Abandoned (dir. James Toback) 
Weekend of a Champion (dir. Roman Polanski)
Stop the Pounding Heart (dir. Robero Minervini) 
Muhammad Ali’s Greatest Fight (dir. Stephen Frears)

* Midnight Screenings

Blind Detective (dir. Johnnie To) 
Monsoon Shootout (dir. Amit Kumar) 

* Out of Competition

Blood Ties (dir. Guillaume Canet) 
All is Lost (dir. J.C Chandor)

* Homage to Jerry Lewis: Max Rose (dir. Daniel Noah)
* Tribute to India: Bombay Talkies (dir. Anurag Kashyap, Dibakar Banerjee, Zoya Akhtar, Karan Johar)