Hello, strangers!

Hello, stranger...

This is a private (from time to time) blog for my cinematic obsessions and scintillating (one-sided) reflections about movies. Feel yourself at home!

11 martie 2014

Cvasimilitudini (LXXXI) [Doppelgänger (1)]

Screenshot from Wise Blood (dir. John Huston/1979)

Screenshot from Shallow Grave (dir. Danny Boyle/1994)

Dar avem una cu Ewan McGregor şi cu pălărie!
Screenshot from Emma (dir. Douglas McGrath/1996)

Nu-mi spuneţi că nu seamănă, că nu vă cred... I-am întors pe toate părţile şi tot fără (prea mult) rest îmi dă. Ah, nu v-am spus numele flăcăului din prima captură, right? Ok, e Brad Dourif, actor american cu o filmografie foarte pestriţă: de la roluri în seriale şi filme de televiziune obscure până la superproducţii ca Lord of the Rings sau întreprinderi cu pretenţii, gen Dune sau One Flew Over the Cuckoo's Nest. La astea se adaugă o sumă consistentă de horror-uri de toate soiurile, deci sunt din partea casei, cum ar veni.


Două vorbe şi despre Wise Blood: e o năstruşnicie marca John Huston, pardon Jhon Huston, pentru că exact aşa a vrut regizorul să-i apară numele peste tot pe generic. Adică exact... greşit, fiindcă aşa l-a scris un puşti pe care l-au rugat să-i ajute la conceperea unui generic de început cât mai şui. Huston a fost încântat de ce-a ieşit, aşa că a folosit artwork-ul.

Probabil şi din raţiuni de autenticitate, lucru de care filmul oricum nu duce lipsă, cum nu duce lipsă nici de umor negru sau absurd. Ba aş zice că sunt chiar în exces, însă e unul dintre puţinele cazuri în care supradoza nu dăunează. Şi ca să fie o sindrofie cu de toate, însuşi Huston apare într-un rolişor de culoare.