Hello, strangers!

Hello, stranger...

This is a private (from time to time) blog for my cinematic obsessions and scintillating (one-sided) reflections about movies. Feel yourself at home!

25 septembrie 2009

Elogiul umbrei

Secvență epitomatică. Umbre, uneori penumbre, fiindcă umbra este esența acestui film.

Oameni care trăiesc în umbră. În umbra stăpânilor din cuvântul cărora nici nu-și imaginează că ar putea să iasă, în umbra părinților, în cuhnii învăluite de întuneric, la adăpostul jumătăților de gesturi sau la adăpostul iluzoriu al cuvintelor, pești morți plutind la suprafața fluviilor de nehotărâre. În filmul lui Ivory (scenariul e brodat de o doamnă cu rădăcini indiene pe baza unui roman scris de un japonez, amândoi occidentalizați de timpuriu, însă), războiul e o umbră, aristocrația british e o umbră, viața însăși e o umbră. Acești oameni nu trăiesc. Simulează, alunecă prin viață, umbre prin umbră, mânate din urmă de o lumină pe care nu o pot privi decât pieziș, pe contre-pied și în contre-jour.

7 comentarii:

claude spunea...

Interesanta perspectiva. Acum inteleg de ce am trecut destul de repede peste "Ramasitele zilei": l-am vazut la citeva zile dupa "Pulp Fiction" in era VHS-urilor(copii la a nu's'cita mina). Impactul de la Tarantino a fost mult prea mare ca sa mai pot aprecia asa cum ar fi trebuit un James Ivory, care la vremea aceea mi se parea prafuit. Tineretea, bat-o vina!

pantacruel spunea...

un text care penumbreste (putin) umbrele filmului num(br)it :)

cinesseur spunea...

claude, give that Ivory a second chance!

@pantacruel: u're a word class player ;)

als spunea...

oh, bless u mr dj! cum stii matale sa gasesti cadrele cele mai sugestive, evocative si (care-i cuvintul ala?) 'epitomatice' ;P

'the remains...' e my favourite ivory, mi se pare mai bun kiar si decit romanul lui ishiguro (scena aia cu pantoful lui lonsdale? NU poti s-o ai intr-o carte, pt k nu ai mutra lui lonsdale intr-o carte!)

intr-adevar, nu se recomanda consumul imediat dupa 'pulp f', e alta brinza (brie) in alta traista (prada?), dar sustin sus si tare k dl ivory - cel mai britanic american dupa t.s. eliot & henry james - e un regizor (mult) subevaluat, am revazut recent si 'a room with a view' si 'howards end' si a fost UN REGAL!

cinesseur spunea...

@als: într-un alt context ar fi fost "epitomnatic". ăsta cum ar fi sunat?

Ivory e subevaluat şi pentru că e genul care nu se bagă în seamă & faţă. e cumsecade şi cumsecădenia asta uneori dăunează.

p.s.: nu ştiu dacă "prada" o fi traista aia, da' sigur n-ar putea fi jimmy chu (sper că am scris corect) :))))

als spunea...

1 habar n-am, nu ma pricep la genti!
2 'epitomnatic' suna f corespunzator ;)

ps ma-ntreb dk 'elogiul umbrei' nu e si un omagiu la borges - are un poem care se keama asa...

cinesseur spunea...

@als: ar putea fi şi o trimitere la Borges, deşi nu la asta m-am gândit in the first place!