Hello, strangers!

Hello, stranger...

This is a private (from time to time) blog for my cinematic obsessions and scintillating (one-sided) reflections about movies. Feel yourself at home!

06 februarie 2013

Berlinala de sub pleoapă (prolog)

Ediţia a 63-a a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin se deschide mâine seară cu un film aşteptat cu sufletul la gură, The Grandmaster, primul lungmetraj semnat Wong Kar Wai în ultimii 6 ani. Personal, i-am cam simţit lipsa şi chiar dacă e cu şi despre arte marţiale, clasa nu are cum să-i lipsească.


Despre competiţie, numai de bine! Mult mai echilibrată şi mai sonoră decât anul trecut. Nu am favoriţi, dar mi-ar plăcea ca Marele Premiu să fie luat de Pardé (Closed Curtain) de Jafar Panahi şi Kambozia Partovi. Nu-i vorbă, avem şi noi un concurent - Poziţia copilului de Călin Peter Netzer - un David printre Goliaţi, prin urmare premisele unei surprize sunt create! Nu fac pronosticuri, însă. Medalia de onoare, precedentul  a fost un film mai mult decât rezonabil


În ce priveşte acoperirea pe acest blog a primului eveniment cinematografic major al anului, nu trebuie să vă îngrijoraţi: e rezolvată! Ciprian David, unul din redactorii de la negativ-film.de, va intermedia relatări de la faţa locului, iar Letiţia, corespondentul cinesseur la Berlinala de anul trecut, va face o incursiune cu Maşina timpului fix până în '93, pentru a recupera câteva din filmele selectate atunci de venerabilul director al festivalului, Moritz de Hadeln. Nu-i va scăpa mai nimic din ceea ce e esenţial şi ne va povesti în consecinţă! Cum îi spuneam şi ei: orice e permis! O călătorie în timp nu garantează desfăşurarea cronologică a lucrurilor, ci experienţa. De unde şi denumirea capitolului pe care-l va scrie: Berlinala de sub pleoapă! Să-nceapă balul, aşadar...

P.S.: La fel ca acum, şi în urmă cu 20 de ani un film românesc era prezent în competiţie: Patul conjugal al lui Daneliuc. Nu a fost reţinut în palmares. Unde e Daneliuc la ora actuală nu ştiu, dar mă voi interesa. În plus, într-una din secţiunile adiacente (Panorama), a fost proiectat şi Vulpe vânător (dir. Stere Gulea).